Odp: Jaki olej?
Cześć, zapytałem o dokładnie ten olej z Twojego linku na tym forum jednak odpowiedzi konkretnej nie dostałem.
Spytałem z ciekawości bo dla mnie to jest najlepsza marka którą szczerze polecam.
Olej który dałeś w linku jest do silników z PDF. Stosuję w focusie 1.6 Tdci ECOnetic.
Mam porównanie ponieważ prowadzę firmę i teraz w firmie mam 6 samochodów, w tym focus 2000 rok. II 2005 i 2010 rok i w przyszłym roku będzie kolejny ford.
Dokładnie ten olej trafia do focusa 1.6 Tdci econetic z 2010 roku.
Przez pierwsze dwa lata auto jeździło na oleju motocraft(casrtol) wymiana w serwisie ASO w Niemczech gdzie auto kupiłem.Mieszkałem 9 lat w Niemczech.
Po dwóch latach zmieniłem po namowie kolegi pracującego w ASO VW i KIA na ten właśnie który masz w linku i po krótkim czasie wszystkie moje auta jeżdżą tylko na oleju tej firmy.
Stosuję też chemię samochodową tej firmy.
Różnica w pracy silnika jest bardzo duża. Silnik pracuje równiutko i bardzo cicho, jest czysty, nie ma problemu z niczym.Wtryski, pdf,egr, turbo, wszystko pracuje idealnie.Może na innym oleju przebieg 200 tyś też nie zrobił by wrażenia ale kultura pracy i to że silnik pracuje cichutko, jest czysty,jest bardzo zauważalna.
W focusie z 2000 roku (1.8 TD) i z 2005(1.6tdci) roku różnicę można jeszcze bardziej wyczuć bo te auta miały przebieg odpowiednio 450 tyś i 300 tyś przy zamianie marki oleju.
Co do focusa z 2010 spalanie spadło, średnie z 4,8 na 4,4. Tak po 30% autostrada , 30% miasto, reszta trasa ekonomiczna.
W pozostałych autach podobnie czyli o 0,5 mniej , jednak dodatkowo dodaję co 4 wymianę oleju dodatek militec też tej firmy w proporcji dokładnie 6%.
W focusie z 2010 roku też dodaję ostatnio militec. Militec można już dodać pierwszy raz gdy auto ma 10tyś przebiegu.
Przekonało mnie też to że te oleje są produkowane w jednym miejscu i do firmy można w Niemczech się beż problemu dodzwonić i zapytać inżyniera o szczegół. Z Polski można wysłać e mail do Niemiec i w jeden dzień mamy odpowiedź.
Na polskiej stronie producenta jest zakładka sklep, jednak olej który Ty wybrałeś jest na zamówienie i należy czekać 2 tygodnie. Ja kupiłem ostatnio w firmie z Twojego linku.
Mają od ręki, zamawiałem przez telefon i wysłali w dniu zamówienia.
Polecam też dodatki do paliw tej firmy ( litrowe opakowania w nazwie SPEED )
Warto sprawdzić przed wymianą oleju, silnik od razu po dodaniu dodatku do paliwa chodzi o wiele przyjemniej.
Może kilka osób zastanawia się po co trzymam focusa 1? Odpowiadam : auto jest w idealnym stanie .
Zrobi jeszcze sporo kilometrów, a teraz mam je jako auto w którym bez problemu przewożę worki z cementem , klejem , jakieś kafelki lub inne klamory, rzeczy ciężkie i nie raz brudne.
Ostatnio edytowane przez velodream ; 26-12-2016 o 22:44
Powód: błąd
|