Temat: [Focus 2014-2018] przebieg silnika 1,5tdci 120ps
View Single Post
Stary 28-12-2016, 00:13   #9
kondziu0
ford::beginner

Model: Focus MK4 Kombi
Silnik: 1.5 TDCi
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: przebieg silnika 1,5tdci 120ps

Trochę odkop, ale może ktoś będzie szukał jakichś informacji.

Mogę się*podzielić spostrzeżeniami z użytkowania wersji 95 konnej, jednak konstrukcyjnie to ten sam silnik co 120 koni. Co do tego, że silniki 1.5 TDCI i 1.6 TDCI są prawie takie same, mam mieszane uczucia, bo niby dźwięk i dane na papierze mają podobne, ale jednak po przesiadce z 1.5 95PS po facelifcie na 1.6 95PS przed faceliftem znacząco było czuć o wiele niższą elastyczność silnika (różnica w przebiegu to około 30kkm, nadwozie te same).
Wracając do samego silnika 1.5 TDCI, to od odbioru samochodu pod koniec listopada 2015 do chwili obecnej auto ma nakręcone ok. 92000km zupełnie bezawaryjnie. Dodam, że samochód raczej nie był i nie jest oszczędzany, a pojęcia takie jak chłodzenie turbiny itp są mu mało znane (ot, jak się*przypomni to się wystudzi). Kilku współpracowników ma ten sam samochód i silnik i również obywa się bez problemów, więc albo egzemplarze z końca 2015 są poprawione albo mam szęście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
kondziu0 jest offline   Odpowiedź z Cytatem