View Single Post
Stary 28-12-2016, 12:05   #74
Detrytus
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 2.0 CDTI 136 km
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Temperatura silnika 76-87 stopni za niska ?

Witam
Kupiłem Focusa 2.0 TDCI dwa tygodnie temu, mało nim jeździłem i dopiero niedawno zaobserwowałem "falowanie" wskazówki temperatury cieczy chłodzącej. Przejrzałem wpisy i widzę, że nie tylko u mnie w foce jest taka przypadłość, a po wymianie termostat wszystko wraca do normy i w najbliższym czasie sam planuję wymienić termostat. Wszelkie skoki wskazówki temp. w czasie jazdy i nienagrzewanie się silnika do temp. roboczej świadczą o uszkodzeniu jakiegoś elementu układu. Silnik ma swoją temperaturę roboczą i po to jest ta wskazówka, żeby wiedzieć czy silnik ją osiąga, kiedy i czy w ogóle i ta temperatura jest wtedy kiedy wskazówka stoi na 90. Ma tak kazde auto niezależnie od marki ;] Niedogrzany silnik, to większe spalanie, ryzyko uszkodzenia turba przy dynamicznej jeździe i większe zużycie niektórych elementów silnika, dlatego lepiej profilaktycznie wymienić tą pierdułkę jaką jest termostat i nie narażać się na koszta;] A pisanie że ten typ tak ma i silnik niedogrzany jest ok, to niestety nieprawda.
Detrytus jest offline   Odpowiedź z Cytatem