Cześć
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na wstępie napiszę, że przejrzałem kilkanaście tematów, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, więc pytam tutaj.
Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem Mondeo MK4 Titanium X w wersji brytyjskiej na 18 calowych alufelgach. W moim rejonie dopiero nadchodzą przymrozki, więc chcę zmienić ogumienie na zimówki z mniejszą średnicą opon, dlatego też kupiłem 16 calowe felgi, ale teraz zaczynają się schody. Producent zaleca dobranie do 16-tek opon 205/55 lub 215/55. W Anglii nie jest sroga zima, więc jazda będzie głównie po oblodzonej lub mokrej powierzchni. W związku z tym, jakie dobrać opony? Czy jest duża różnica w jeździe między tymi dwoma rozmiarami? Pytam, bo chcę kupić konkretny model opon, ale różnica w cenie to 20 funtów więcej na sztuce kupując 215/55, a nie mam kompletnie zielonego pojęcia, które wybrać. Nie chodzi mi o cenę, ale bezpieczeństwo. Na ogół droższe znaczy lepsze, ale nie do końca, więc proszę was o radę. Dodatkowo po przejrzeniu wielu wątków napotkałem na zalecenia kupna opon 205/60, ale producent nie napomknął nic o tym rozmiarze, więc nie będę kupował ich, gdyż w razie (odpukać) wypadku/kolizji ubezpieczyciel prawdopodobnie będzie robił problemy z powodu korzystania z opon, które nie są zalecane przez producenta.