View Single Post
Stary 28-12-2016, 20:13   #629
velodream
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: zbliża się wymiana oleju jaki wybrać ?

Racja wtsz, zgadzam się z tym. Można nawet powiedzieć że bierze na siebie odpowiedzialność za jakość oleju bo konkretnie podaje że jest taki jak ford sobie
życzy. To musi kosztować i ja zgadzam się żeby za to zapłacić.

Bump:
Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proponuje niech każdy sobie wejdzie na Google i sprawdzi do jakich temperatur jest jaki olej a potem wybierze coś dla siebie.

Poniżej macie uzasadnienie dlaczego współcześni producenci używają oleju 30-tki.
Jeżeli ufać Fordowi...ja nie ufam :-D i leję 5W40 - napewno się od tego nie uszkodzi, bo ostatnio zimę i siarczyste mrozy to ja widziałem w wieku 5 lat...

NIE WYPOWIADAM SIĘ WIĘCEJ W TEMACIE.

Cytat z netu:
Co to są oleje energooszczędne? W polskim klimacie najbardziej energooszczędne oleje mają klasę 0W-30. Zimą, nawet przy siarczystym mrozie, pozwalają na łatwy rozruch silnika, a po jego rozgrzaniu stają się „wodniste” i stawiają minimalne opory. Dzięki temu udaje się zmniejszyć zużycie paliwa. O ile niska lepkość zimowa ma same zalety, o tyle niska lepkość wysokotemperaturowa oznacza, że właściwości ochronne oleju są umiarkowane. Jeśli silnik przystosowano do takiego oleju, wszystko będzie dobrze, ale jeśli nie, to zastosowanie go (np. 5W-30) grozi zniszczeniem jednostki!
1. Cytowany fragment to artykuł Auto Świat z 2011 roku. Autorstwa Pana Roberta Rybickiego.* * Autor nie jest czołowym dziennikarzem motoryzacyjnym a też 6 lat to sporo czasu w motoryzacji. Więc nie jest wszytko w artykule aktualne.

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/co-znaczy-10w-40-wyjasniamy-jak-wybrac-olej/8gqk6

2. My rozmawiamy o oleju zalecanym przez forda 5W30 a nie opisanym w artykule 0W30.Jeśli chodzi o poruszone w artykule przystosowanie silnika to właśnie fordy są przystosowane do 5W30, więc 5W40 odpada.*
3. W dalszej części artykułu mamy zdanie że jest dozwolona zamiana z 10W40 na 10W60.* * Tylko kto takie stosuje?Ok, niech będzie , stary artykuł i autor taki jaki jest.** * Analogicznie można zamienić fordowski 5W30 na 5W40 , czy na pewno?* * W artykule pisze że "o ile spełnia on pozostałe wymagania silnika (normy jakości API, ACEA, normy producentów **itp.)." A żaden 5W40 nie spełnia normy forda . Więc nie można zamienić 5W30 na 5W40.Dlaczego? Kolega Fulara na forum wyjaśnił to krótko i precyzyjnie.
Można dodać w podobnym stylu - brak smarowania.
velodream jest offline   Odpowiedź z Cytatem