Witam wszystkich po raz pierwszy na forum. Od niedawna jestem posiadaczem cuda o nazwie focus mk3. W samochodzie jest fabryczna navi MFD (sony). Mapy z 2012r, więc postanowiłem coś z tym zrobić. Zakupiłem na Alle*** mapy z 2016 na karcie SD i zapodałem do sterownika. Rozpoznał wersję i poprosił o wciśnięcie start. Po wszystkim mapy zaczęły działać, ale aktualizacja pozbawiła mnie czujników cofania, wejścia AUX i bluetoth'a co mnie lekko wkurzyło. Załadowałem starą wersję karty z mapami 2012 i wszystko wróciło do normy poza GPS (przekreślonym) na wyświetlaczu. Auto nie wie gdzie jest. Nie wiem czy to przypadek, bo w ten dzień (mroźny) myłem auto w myjni i był trochę pary, co mogło spowodować usterkę anteny w podstawce na dachu (lub połączeń kabla), czy jednak uszkodziłem sterownik GPS.
Po pewnym czasie postanowiłem jednak odłączyć klemę "+" na 30min i zapodać mapy 2016 raz jeszcze. Proces zakończony sukcesem. Czujniki działają, AUX i bluetooth również. GPS'a jednak nadal brak - nie widzi sygnału.
Wykręciłem panel z navi, myśląc, że może coś się rozłączyło z tyłu. W panelu górnego monitora z tyłu jest kostka przyłączeniowa oraz niebieskie podłączenie (chyba antena GPS) oraz coś co również wygląda jak gniazdo anteny, ale jest czarne i fioletowe (2 obok siebie), jedno złącze (złote) było nie obsadzone,
Wygląda to tak:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
https://2.allegroimg.com/original/01...a2817c556aa3e2
Zamówiłem antenę zewnętrzną za 30zł na alle*** i myślę podłączyć zobaczyć co będzie. Czy mógł ewentualnie uszkodzić się moduł GPS?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie do Was - czy mieliście podobne problemy?
Czy jest jakaś ukryta kombinacja menu navi, aby podglądnąć ile satelitów widzi?
Będę wdzięczny za jakieś pomysły...
P.S. Czy można gdzieś sprawdzić rzetelnie przebieg FORD'a z Niemiec?