Odp: Jak wymienić Olej?
Ja wymieniam tak - blokuje koła tylne - podkładam klocki, ręczny zaciągniety,podnoszę przód ,dodatkowo podkładam pod progi, w przodzie, odpowiednie klocki z drzewa- w razie gdyby chciał mi zjechać z lewarka, dywanik pod przód,rozgrzewam autko- po wyłączeniu wyciagam miarkę od oleju, odkręcam wlew oleju, potem na dywanik z starą miską o pojemności minimum 5 litra,wpierw popuszczam kluczem korek spustowy pod miska olejową,pokładam miskę ,odkrecam korek i zostawiam na pół godziny niech scieka sobie,autko powinno stać na równym podłożu,gdy scieknie olej - zakrecam korek z wyczuciem palcami by złapać gwint ,dokręcam kluczem tez z wyczuciem,klocki na bok ,lewar w dół.Olej wlewaj przy wyciagnietej miarce i nie całość od razu- by nie przelać gdy więcej go jest w pojemniku,gdy na miarce jest do końca do górnej kreski lub nacięcia, odpalam autko na 2-3 minuty,odczekam tez z 5 min. i sprawdzam na miarce- gdy mało to dolewam ile potrzeba - tak szczególowo to opisałem dla tych zupełnych laików też.Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez marko52 ; 30-12-2016 o 18:12
Powód: poprawa
|