Odp: CB Radio - Fordklubowicze w akcji?
Nikt się obrażać nie będzie. Ty również mam nadzieje - bo choćby nie wiem jak dobrze zestrojona antena o długości kilku cm nie da Ci jak to napisałeś pewności komunikacji.
Fizyki nie oszukasz. Dobra antena to antena o długości fali co w aucie jest w zasadzie nieosiągalne. Dalej mamy "pełne" ułamki. Wszelkie inne wariacje skutkują wyraźnym pogorszeniem odbioru ale i przede wszystkim nadawania.
Jeśli kiepska antenę okrasisz kiepskim radiem otrzymasz popularny szumofon który pomimo genialnego zestrojenia do komunikacji nadawał się nie będzie.
Na krótkim bacie zasięg masz niewielki, jeśli dodasz do tego sporo syfu jaki smieci w naszym eterze to się może okazać, ze po skręceniu gałkami nie słyszysz niemal nic.
Pogadać wole z ludźmi którzy są dalej bo pozostaje wówczas czas na reakcje (kto choć raz stał na a4 w korku po wypadku wie jak zbawienna byc może informacja o zatorze i możliwość ucieczki odpowiednim zjazdem).
Z mojego punktu widzenia sensowne radio plus np helikalna niemal metrowa antena albo ponadmetrowy bacik to minimum jakie pozwala na przyzwoitej jakości rozmowy w zasięgach zapewniających czas reakcji na ewentualna ucieczkę.
Klepane na kolanie...
|