Temat: [Focus 2004-2008] Naprawa ogrzewania przedniej szyby
View Single Post
Stary 01-01-2017, 15:31   #186
Ziarno90
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Naprawa ogrzewania przedniej szyby

Bardzo dziękuję za bardzo pomocy tutorial jak samemu naprawić problem niedziałającej części podgrzewanej przedniej szyby w focusie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie taśma była naderwana praktycznie przy samej szybie - na szczęście pozostał mały skrawek, do którego można było się zlutować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Żeby można było to uczynić musiałem dodatkowo wymontować mechanizm wycieraczek i jeden duży plastik.
Po zeskrobaniu zmostkowałem przewód z "kostką"- ten przewód jest LAMINOWANY - ciężko się go lutuje. Poopalałem go trochę zapalniczką i dopiero po jakimś czasie aluminium zaczęło trzymać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W rezultacie kostka jest nieużywana.

Po zabezpieczeniu wszystkiego opaskami termokurczliwymi warto sprawdzić czy mechanizm wycieraczek ponownie nie obciera o nasz nowy układ - w moim przypadku przydały się ziperki (tj. trytytki).

Wszystko pięknie działa! Dzięki!

PS: Warto dobrać do tej operacji przewód o temperaturze pracy powyżej 70 stopni - mamy tutaj do czynienia z dość dużym obciążeniem.
Ziarno90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem