Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda
Ja to rozumię tak, że te dźwięki z subwoofera nie koniecznie są w przeciwfazie - może to być przypadkowe, wysterowanie sygnałem wynikające z niedoskonałego działania algorytmu - filtrów w systemie, kiedy mikrofony nagle odbierają nowy dźwięk, mieszczący się w zakresie widma analizowanego przez system tłumienia dźwięków tła. Pamiętaj też że jeśli system gra to fala akustyczna generowana przez głosnik w drzwiach (ta normalna i ta w przeciwfazie) też dociera do subwoofer (a). Dodatkowo w HEV głośniki SUBa są małe to dźwięk z nich może być zakłocany, zniekształcany przez mechaniczną falę z głosników obsługujących system redukcji szumów z powodu zmian ciśnienia w aucie, który nagle emituje mocna przeciwfazę związaną z odglosem uruchamianego silnika - dlatego trudno w 100% mówić o odseparowaniu SUBa od systemu. To sa opinie z rynku USA, gdzie system jest tylko w HEVie - ciekawe jakie doświadczenie mają użytkownicy systemu z dieslem i układem ASS w kraju? Jakiś posiadacz Vignale w TDCI na forum?
Jeśłi idzie o działanie software to nic mnie nie ździwi - dlatego preferuję rozwiązania klasyczne wszędzie tam gdzie są wystarczające. Trochę zaskakujący jest jednak fakt problemów z dźwiękiem , który pojawia się w miarę regularnie - takie rzeczy powiiny zostać wychwycone i wyeliminowane na etapie projektowania auta - no chyba, że są bariery technologiczne (coś za coś). Problem nie wynika chyba z tego że coś modyfkowałeś - skoro użytkownicy forum w USA zgłaszają podobne symptomy
|