Cytat:
|
Silnik jednej z moich Fiest z Zetec 1,25 przelatał na nim ponad 450 kkm i lata dalej w innej budzie. A ile miał przebiegu przed zakupem? Nie mam pojęcia. Stawiam na min. 200 kkm.
|
Żyjemy w wolnym kraju i masz prawo zamienić normy i parametry olejów na wiarę w swój empiryzm związany z eksploatowaniem samochodów z niewiadomą historią, który każe Ci wierzyć, że zabił je Castrol. Brzmi znajomo? To jest taka przepychanka, dzięki której powstała już 73. strona tego wątku.
Cytat:
|
nie literki na etykietkach, czy specyfikacjach. Napisać można wszystko.
|
No to ja się pytam: skoro można napisać wszystko, to dlaczego wszyscy nie sprzedają oleju opisanego klasą jakościową API SN?
Napisać można wszystko na poziomie bełkotu marketingowego, a nie norm. I właśnie normy są po to, żeby móc porównywać produkty.
Cytat:
|
Castrol dla mnie przestał istnieć jakieś 10 lat temu.
|
Pamiętam, że Castrol miał kiedyś "wpadkę" bodaj z linią SLX, ale na Boga, jaki związek (poza logiem na etykiecie) ma ówczesny Castrol z Magnateciem Professional A5 5w-30????? Bo o 5w-20 już nie będę pytać ;-) Za 20 lat też będziesz grzmieć, że Castrol sprzed 30 lat nadal zabija silniki, bo ma napis Castrol na etykiecie?
Jedyne co mogę zrozumieć to to, że po owej "wpadce"
zraziłeś się do marki Castrol. Ja też zraziłem się do producenta leku Fervex, bo jakiś syf był w środku i został wycofany z rynku, a ja go w tamtym czasie zażywałem. I co? Mam z tego powodu twierdzić, że w Fervexie obecnie sprzedawanym nadal są syfy? I we wszystkich innych produktach tej firmy?
Cytat:
|
A mnie się wydaje że może być jeszcze czekolada słodtka i gorzaka.
Może być też płynna.
Takie konkrety mogą być
|
Kolego, ja w tym obrazie (był z przymrużeniem oka!) opisałem normę WSS-M2C913-C, a Ty rozszerzyłeś ją na wszystkie oleje silnikowe :-)
No i brak konkretów, o które prosiłem.
Cytat:
|
dawno chciałem zrobić testy
|
Tak, dawno. To teraz kolego wróć proszę do tamtego "dawno" i poczytaj, co już zostało napisane na ten temat.
Przepraszam, teraz ja (w drodze absolutnego wyjątku!!!) piszę "poszukaj-sobie-w-necie", ale kolega Fulara aktywnie uczestniczył w tamtej dyskusji i z pewnością ją pamięta. Nie ma sensu wałkować tego samego ponownie. Pozostałych czytelników przepraszam, ale będą musieli przeszukać ten wątek samodzielnie, mi szkoda na to życia ;-)
Dla fanatyków:
Nie twierdzę, że trzeba stosować olej Castrola - może to być Castrol, ale równie dobrze dowolny inny olej spełniający normy podane przez producenta silnika.