View Single Post
Stary 02-01-2017, 15:02   #740
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: zbliża się wymiana oleju jaki wybrać ?

Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Był bym skłony zrzucić się 100-150zł czy nawet 200 czyli koszt banki oleju na takie wspólne testowanie np 3 porządnych olei, tzn takie jakie uważamy, że są porządne plus Formuła Ford. Test olei używanych po 5 tys przebiegu jest najlepszym pomysłem na weryfikację jakości oleju.
Tylko co byśmy chcieli ustalić aby nam "badacze" zbadali ? Mnie najbardziej interesują procesy starzenia się oleju i utraty płynności w niskich temperaturach w miarę przebiegu. Pamiętam syntetyczny olej ze stacji benzynowych STATOIL Lazer czy jakoś tak się nazywał 5W40. Kupowałem go jak tylko te stacje w Polsce się pojawiły a mrozy wtedy rzędu 30-36 stopni przy gruncie u mnie na wsi nie były rzadkością. Może samochodu garażowane pod chmurką odpalały od strzała jako jedyne we wsi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
10 - 12 pozycji na starzenie oleju, typu
TBN, temperatura krzepnięcia \ płynięcia

tylko każdy musi być uczciwy i faktycznie zlać ten olej po 5000 km

wiadomo, że to nie będzie miarodajne w 90% nawet, bo wiadomo, że jeden wali 160km\h po trasie codziennie, a drugi robi 3 km do pracy,

ale, coś tam by ukazało
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem