Ja też coś dopowiem.
Co do rozmowy przez telefon to tak samo rozprasza jak słuchanie muzyki czy wiadomości w radiu lub rozmowa z pasażerem. Wybierając numer w komórce zajmuje to tyle czasu, ile zerkanie podczas jazdy na bok , chęć naciśnięcia innego kanału w radiu lub sięganie po gruszke od CB , albo też zerknięcie do lusterka czy dziecko już śpi w foteliku. Wszystkie powyższe czynności wykonuje każdy z nas.
Ja na dodatek biorę telefon do ręki , mówię : OK GOGLE , ZADZWOŃ DO ......... i nic nie muszę naciskać ani na nic patrzeć. Jestem potencjalnym przestępcą , zabójcą ?
Po drugie wybranie numeru przez zestaw głośnomówiący również wymaga odwrócenia uwagi od jazdy.
Nawet jeśli rozmawiam przez telefon to potrafię zerknąć w lusterko i włączyć kierunkowskaz. Tyle na ten temat. Oczywiście przepis przepisem.
O przykład:
Zatrzymała mnie policja do kontroli bo jechałem powoli , obce blachy , komórka przy uchu , boczna uliczka. Ogólnie pominę konkrety itd , zapytany czemu rozmawiałem przez telefon powiedziałem , że dzwoniłem do kolegi , który to dom - bo tak było. Na dziękuję i pozdrawiam się skończyło.
Ostrzeganie innych światłami i CB. Gdyby policja ustawiała się w miejscach niebezpiecznych to ok. W miejscach niebezpiecznych należy zachować szczególną ostrożność. A jeżeli policja wyłapuje w miejscach " łatwych " to jestem za ostrzeganiem. Dziś spotkałem patrol w takim miejscu , że prędzej bym się mikołaja spodział. Do tego suszyli na 90 tce !! WTF? Po co ? Miejsce bezpieczne.
Zresztą kto z nas jeździ 50 na 50 ? 5 na 1000 ? 5 na 10000? Jeszcze policji nie spotkałem , która by tyle jechała. Albo śledzą okolicę 30 na godzine albo jak wszyscy - 60-70.! A jedziesz te 60-70 i ktoś ci mrugnie , co ci pomoże uniknąć mandatu. Za tę stówczynę można się nieźle zrobić wieczór i ewentualnie rano dmuchniesz i wezmą ci prawko
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.