View Single Post
Stary 03-01-2017, 23:08   #17
S-MAX88
ford::average

Model: S-max Titanium Sport
Silnik: 2,0TDCI 180KM
Rocznik: 2015r
Domyślnie Odp: Mondeo MK4 2011 - prośba o opinie

Widzisz, teraz napisałeś mądrze.
Owszem, przebieg wpływa na stan pojazdu, ale nigdy nie jest jego wyznacznikiem.
Nie będę szukał przykładów daleko, podam mój własny.
Gdy moje auto dobijało przebiło 400tys km, zrobiłem bardzo duży serwis:
- 4szt nowe wtryskiwacze, wentylator, przewód klimatyzacji x2, chłodnica klimatyzacji, zrobiona głowica, uszczelki, śruby głowicy, napinacz rozrządu, świece żarowe, moduł świec żarowych, paski wielorowkowe, rolki, amortyzatory przód, łożyska/odbojniki amortyzatorów, tarcze przód, klocki przód, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy,
dwumas, sprzęgło, wysprzęglik, łożysko oporowe, uszczelka miski olejowej, lakier poprawki, listwy, olej, filtry, łapa skrzyni, olej do skrzyni, simmering skrzyni, sworzeń, łącznik stabilizatora
akumulator, poprawiki lakiernicze, blacharskie, czyszczenie

Wiele z tych rzeczy nie trzeba było robić, ale jak wspomniałem, ten samochód jeździ bardzo dużo, więc nawet wtryskiwacze poszły nowe, koszt w/w ok 18tys zł.
I po tych wymianach, auto jest w lepszym stanie technicznym, niż miało 300 czy nawet 200tys km, rozumiesz w czym rzecz?
Miałem do wyboru, albo kupić drugi zestaw, czyli kwota ok 180tys zł, albo włożyć 18tys zł i dalej jeździć, wybrałem opcje nr 2.

Na zachodzie naprawy są dużo droższe, niż w Polsce, dlatego tam bardzo dokładnie widać stosunek przebieg/cena.

Owszem jeżeli masz do kupienia dwa auta, stany zbliżone, jedno ma 100tys, a drugie 400 to lepiej kupić 100tys.

Po prostu trzeba cały czas zachować zdrowy rozsądek.
S-MAX88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem