View Single Post
Stary 04-01-2017, 09:31   #554
japj

Domyślnie Odp: Dobre (nie ASO) warsztaty w Warszawie. Kompendium wiedzy!!!

Aktualizuję poprzedni wpis.
Czytając pozytywne recenzje z tego forum na regulację zaworów udałem się do człowieka z Piastowa (Prusa 7).
Niestety po wizycie nie jestem w stanie napisać nic pozytywnego na temat tego mechanika.
Jak zobaczył silnik to się przeraził (okazało się, że są zmienne fazy rozrządu).
Od razu stwierdził, że ewentualna regulacja zaworów będzie bardzo trudna. (wspominał o trudnym blokowaniu i łatwości zrobienia błędu)
Jednak stwierdził, że podejmuje się naprawy. Po około 6 godzinach zadzwonił z informacją o sprawdzeniu luzów zaworowych. O dziwo okazało się, że wszystko jest w normie i nie trzeba nic regulować. Jednakże nie przedstawił, żadnych danych (spisane wartości z poszczególnych zaworów) na potwierdzenie swych słów. Będąc już w warsztacie poprosiłem o wydruki a ten stwierdził, że było wszystko OK i nie spisywał.

Drugą kwestią był drobny wyciek przy silniku. Według słów mechanika "poci" się skrzynia biegów. Stwierdził że nie będzie tego robił, szkoda czasu. Dolewka oleju została zrobiona po moim pytaniu czy przypadkiem nie powinno się dolać, skoro coś wycieka. Wpierw mechanik stwierdził, że nie ma tego oleju, dopiero jak powiedziałem że i tak odbieram auto na drugi dzień to się zgodził zamówić olej i dolać (chyba to zrobił).
W aucie także miał być wymieniony wahacz, jednak z mojej winy (kupiłem zły typ), nie doszło do wymiany.
Samochód odebrałem ale nie mam pewności czy faktycznie można jeździć.

Poprzednie sprawdzenie zaworów robiłem w Solid Garage. Tam dostałem pełen rachunek za usługę oraz wydruki z luzami na poszczególnych zaworach.

Bazując na doświadczeniu zdecydowanie nie polecam mechanika z Piastowa.
  Odpowiedź z Cytatem