View Single Post
Stary 05-01-2017, 15:12   #43
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Mandatowa zabawa w kotka i myszkę - kiedy to się skończy?

Ja jak zdawalem na prawdko (chyba w 92) to na 25 bodajze pytan, 4 byly natury technicznej wlasnie.

Cytat:
Od jakiegoś czasu większość fotoradarów nie działa. Czy wypadkowosc wzrosła tragicznie?
To jest akurat slaby agument. Bo dla kierowcow nie ma znaczenia czy radar dziala ale egzekwowanie prawa juz nie, czy radar nie dziala.
Poza tym nawet jesli ilosc smiertelnych wypadkow by miala sie zmniejszyc o 1 (jeden) to jest to zmiana na plus, mimo ze ten sama liczba zginie w bledzie statystycznym.
Mnie osobiscie nie przeszkadza szybka jazda (ani moja ani kogos innego). Bo wbrew pozorom to nie ona zabija. Zabija glupota kierowcow, ich niewiedza dotyczaca prowadzania pojazdow w roznych warunkach co prowadzi do tragicznych w skutkach sytuacji.
Nie strzela mi zylka kiedy jade 110 na 90tce a ktos mnie chce wyprzedzic. Co wiecej, staram sie mu to umozliwic jak sie tylko da aby tak moja jak i jego jazda byla plynna a wiec bezpieczniejsza. I tu troche dochodzimy moze do sedna problemu: jazda to m. in forma wspolpracy miedzy kierowcami. I nie chodzi o to aby za kazdym razem dziekowac*). Chodzi o to zeby sie zachowywac przyjacielsko i nie utrudniac sobie wzajemnie podrozy.

*) Ostatnio zauwazylem, ze po tym jak podziekuje komus mignieciem awaryjnymi za przepuszczenie mnie ten mi posyla "nie ma za co" w postaci mrugniecia dlugimi do lusterka. No swietny pomysl.. szczegolnie w nocy. Nie jestem do konca pewien czy mimo dobrych checi jeden z drugim zastanowili sie co tak naprawde robia.