Temat: [Kuga 2013-2020] Falująca temperatura silnika DW10C
View Single Post
Stary 05-01-2017, 23:15   #1
jekr62
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Falująca temperatura silnika DW10C

Witam.
Zauważyłem, że w ostatnim czasie silnik bardzo długo łapał temperaturę tak jakby dogrzewanie nie działało. Ostatnie dwie nocki zaprogramowałem sobie webasto a tu rankiem zdziwko bo najmniejszego śladu jakiegokolwiek grzania.
Dzisiaj z kolei odpaliłem autko, włączyłem rozmrażanie ( na zewnątrz -9 stopni) i po 15 minutach ruszyłem w trasę.Przejechałem chyba ze 20 km a wskazówka jak nieboszczyk - żadnych śladów życia. Po przejechaniu kolejnych kilkudziesięciu kilometrów leniwie podniosła się do I kreski i tak zastygła. Po chwili znowu zaczęła opadać i tak już do końca jazdy przez ponad 100km. Raz w górę raz w dół no i nie muszę chyba mówić, że w środku auta wcale za ciepło nie było. Auto ma przejechane niecałe 50 tkm, świeżo skończona gwarancja a tu taki przypał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Obstawiam , że to termostat ale pewien nie jestem. Czy ktoś orientuje się czy dużo jest pracy przy jego wymianie czy lepiej zlecić to fachowcowi chociaż nie wiem gdzie takiego szukać bo do tych w ASO jakoś nie mogę się przekonać. A tak nawiasem czy ma ktoś namiary na dobrego fachmana na trasie Opole - Wrocław bo mam jeszcze inny problem z silnikiem ( terkotanie, stukanie przy naciskaniu pedału gazu). Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie odnośnie tego spadku temperatury.
jekr62 jest offline   Odpowiedź z Cytatem