View Single Post
Stary 06-01-2017, 03:14   #51
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Mandatowa zabawa w kotka i myszkę - kiedy to się skończy?

No.... dzis jest troche inaczej niz 20 lat temu, bo dzis zeby zmienic zarowke to nierzadko trzeba do tego serwisu ale wyobraz sobie nastepujace przypadki:
- kierowca nie wie gdzie sie dolewa plynu do spryskiwaczy. Na drodze podczas mokrej pogody ma ograniczona widocznosc a wiec i zmniejszone bezpieczenstwo siebie i innych uczestnikow ruchu
- kierowca nie wie gdzie sie sprawdza olej. Auto zatrzymuje sie na autostradzie powodujac powazne zagrozenie
- spalila sie zarowka (co gorsza kierowca nawet nie ma odruchu zeby raz na jakis czas sprawdzic czy swieca). sam wymienic nie umie, do serwisu nie pojedzie bo nie ma czasu albo drogo. Stwarza zagrozenie.
- kierowca nie wie jak wymienic kolo. Im dluzej auto stoi na drodze tym dluzej stwarza zagrozenie. A kierowca glowkuje co z fantem zrobic

Ja to rozumiem tak, ze kierowca auta powinien miec podstawowa wiedze o nim. Moze to troche ostre porownanie, ale posiadajac bron palna tez musisz miec opanowane obchodzenie sie z nia, wiedze nt jak dziala etc.

No ale ja mam troche wypaczone podejscie do sprawy. IMO kazdy kierowca powinien miec badania psychologiczne, psychotechniczne, przeszkolenie na plycie poslizgowej etc. Pewnie by bylo o polowe mniej samochodow na drogach.