Temat: [Mondeo 2000-2007] 2.0 tddi 90 km,falujace obroty
View Single Post
Stary 06-01-2017, 12:13   #7
arek14051978
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: 2000
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2.0 tddi 90 km,falujace obroty

Wiec tak,wczoraj zdjąłem dekielek obudowy tam gdzie jest pompa wtryskowa.krecąc wałem ustawiłem pompe na znak tzn zeby bolec sobie swobodnie przechodził przez kolo zebate,w otwór ktory jest w obudowie dalej.Poluzowałem sruby od pompy wtryskowej i krecąc wałem w prawą stronę,przestawiłem kolo zebate wzgledem wałka pomy dość sporo i zakontrowałem spowrotem sruby na pompie.Nie wiem czy to można nazwać przestawieniem pompy,bo tylko kolo zebate sie przestawiło a wałek stał w miejscu.Mogłem zrobić tak,ze klucz 22 załozyc na wałek pompy i wałkiem ruszyc delikatnie i zakrecić sruby.Ale zrobiłem tym pierwszym sposobem.Samochód odpaliłem i pedał gazu w podłoge i zaczeło sie wkrecać tzn ,nie za myka obrotomierza do konca ,ale tak sie wkreca na 5 tyś obrotów(na czerwone pole).Wiec wydaje mi sie ze te przestawienie koła zebatego na fasolkach poskutkowało.Chociaż wiem ze za mocno tą pompę przestawiłem w prawą stronę,bo jeszcze bardziej powinien zamykać ten obrotomierz.Ale jest 100 razy lepiej jak było.Jutro delikatnie cofne ją do tyłu.To jest takie ustawianie na oko.W każdym bądz razie ,po coś są te otwory na tym kole zebatym w kształcie fasolek,zeby regulować chyba pompę?Bo nie sądze ze do naciągu łancucha rozrządu.Do napinania łancucha rozrządu ,wiem to napewno że są regulacje na kołach zebatych wałka rozrządu ,bo tak go napinałem.No chyba ze ten mmiksol 2 butelki litrowe co wlałem do baku, on tak podziałał chwilowo na ten tłoczek w pompie,jeśli to jego wina jest.
arek14051978 jest offline   Odpowiedź z Cytatem