Temat: [Focus 2011-2014] Wymiana przegubu oraz objawy zużycia
View Single Post
Stary 07-01-2017, 13:36   #4
szwedos
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: focus mk3
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Wymiana przegubu oraz objawy zużycia

Mi też po zakupie auto drgało przy około 80km/h wzwyż. Przy przyśpieszaniu drgało, przy stałej prędkości jakby mniej. Naczytałem się o przegubach wewnętrznych i zaniepokoiłem się, że już nieplanowane koszty.
Dobrze, że był to przełom jesień/zima, bo zamierzałem kupić felgi stalowe na zimę i opony zimowe. Po zmianie komoletu felg i opon jak ręką odjoł. Przed wymiana byłem u wulkanizatora wyważyć ten stary komplet kół, ale tam nic nie wyklazało. Wyważone były dobrze.
U mnie przyczyna leżała ewidentnie w kołach. Czy w oponach czy felgach przekonam się wiosną, kiedy założę nowe, letnie opony na alumy, które zdjąłem przed zimą.. Jeśli drgań nie będzie znaczy winne były opony. Jeśli wrócą to wina w felgach aluminiowych.
Też się sporo w tym temacie naczytałem. Jedni pisali o przegubach, inni o kołach, jeszcze inni o poduszkach pod silnikiem.
Piszesz, że problem masz od niedawna. Czy czasem nie zaczeło o się w twoim przypadku po zmianie opon na zimowe?
Mechanikiem nie jestem, ale wydaje mi się, że przy przegubach wewnętrznych drgałoby przy przyśpieszaniu już od najniższych biegów i czułbyś te drgania mocno na lewarku zmiany biegów.

Ostatnio edytowane przez szwedos ; 07-01-2017 o 13:44
szwedos jest offline   Odpowiedź z Cytatem