Cytat:
|
U mnie oryginał siedzi od 9 lat i jeszcze pali. Napięcie ze zdjętą klemą 13.80V. Wcześniej w innym aucie oryginał siedział ponad 12 lat.
Także polecam dbać o fabryczne oryginały, bo każdy kolejny odpada w połowie żywota tego pierwszego.
Wyjęcie aku na kilka dni/tygodni nic nie szkodzi. Zauważyłem, że nawet urządzenia bluetooth są dalej w pamięci i nie ma potrzeby parowania ich ponownie. Nawet nie trzeba ustawiać godziny, bo ustawia sam w/g gps.
|
No ja to nie wiem... Moje mdo jest z marca 2012 roku, zakupiłem je w czerwcu 2016. Aku oryginalny. Dzięki rosyjskiemu Convers znam jego parametry. Przykładowo z dzisiaj:
1. Temp. silnika -5 stopni.
2. Napięcie postojowe po 9h na mrozie (czyli nie wychłodził się jeszcze wcale mocno): 12,2V.
3. Napięcie w trakcie grzania świec, temp na zewnątrz -12*C: 11,7V (tu już byłem przerażony, że nie odpalę).
4. Minimalne napięcie w trakcie kręcenia rozrusznikiem 8-9V.
5. Napięcie po odpaleniu w trakcie ładowania - 14,7-15V (zawyżone napięcie ładowania ponoć oznacza koniec życia akumulatora).
Aku oryginalny Forda, za 2 miesiące skończy 5 lat. Co byście robili? Bo dziś na mieście się trochę denerwowałem, że nie odpalę i nie wiem czy go nie zmienić profilaktycznie. Jeśli dotrwam do wiosny to pewnie dopiero na następną jesień będę musiał go zmienić...