Odp: Czy dogrzewa się Wam silnik zimą (TDCI) ?
Taki moje wczorajsze obserwacje (mam manuala)
Wyjeżdżam z garażu (0C) - na zewnątrz -18C. Jadę autostradą 5 km na 6-ce z prędkościa 120 km/h (prawie 2000 tyś obrotów). Zjeżdząjąc z autostrady strzałka na granicy pola niebieskiego. Jadę przez miasto dwupasmówką 70-80 km/h przez 3 kilometry (2 razy ruszajac ze świateł, najwyżej na 5-tym biegu). Temperatura silnika spada, strzałka przesunęła się do połowy wskaźnika niebieskiego pola. Wyłączam podgrzewanie foteli i kierownicy bo klimatyzacja trochę nagrzała wnetrze, w stopniu powodującym wyraźny spadek obrotów wentylatora. Wjeżdżam w mocniejszy ruch - więcej jazdy na 2-3 biegu, zatrzymywania się i ruszania przez następne 1-2 kilometry. (strzałka podniosła się i wyszła trochę ponada niebieskie pole). Stąd mój wniosek, że trudno zagrzać silnik jeśli jedzie się w ekonomicznych warunkach i próbuje nagrzać wnętrze - ewidentnie system ma pierwszeństwo nagrzania wnętrza - zresztą cały czas system blokuje ASS. Zostawiłem auto na 3 godziny i wracam tą samą trasą - jest już -20C no i całe auto wychłodzone. Starzałka nie doszła nawet do granicy niebieskiego pola ale w środku komfort termiczny był
|