Odp: jaki soft zaktualizuje serwis za darmo
Wiesz, ja rozumiem, że za instalację łatki czyli wepnij kabel, uruchom soft, odpal upload, idź na kawę można dać np. 50 zł (max) ale więcej wydaje mi się nieuczciwe. W końcu jak coś szlag trafi to nawet jak technik będzie siedział i wpatrywał się w zapis kolejnych bloków eeprom nic nie zrobi. Jak boot rom'u nie nadpisze to nic się nie dzieje. Anyway ja za rozebranie, diagnozę, przeprogramowanie przez jtag lub serial urządzeń więcej nie biorę. To i tak mój czysty zysk, a roboty przy tym nie mam w ogóle. Soft się ładuje, a mnie nawet w okolicy nie ma. No chyba, że trzeba goldpin w rastrze 2.4mm wlutować to może z 10 zł więcej ;-) Wszystko kwestia narzędzi, jak są dobre i technik wie co robi to może w tym czasie robić coś co konkretne pieniądze daje i wymaga choćby elementarnego wysiłku. Na fordzie póki co się nie znam (i jakoś na razie nie czuję potrzeby zgłębiania tematu), ale w przypadku VAG'a wszystko jest proste, logiczne i dobrze przemyślane przez inżynierów. Tu pewnie też, ale kwestia przyzwyczajeń.
EDIT: A swoją szosą to interfejsy powinny być tak budowane i zaprogramowane, żeby jak w Tesli auto samo się updatowało. Chłopaki w centrach inżynieryjnych nie piszą updatów bez powodu tylko korygują swoje błędy z wcześniejszych rewizji. A skoro są to patche to nie wiem dlaczego za ich instalację klient ma płacić powyżej kosztu instalacji astronomiczne sumy.
PS. Coraz więcej softu w automotive pisze się u nas w woj. śląskim. Do forda póki co koledzy nie pisali ale do innych na F sporo.
Ostatnio edytowane przez Szymon_Zy ; 08-01-2017 o 17:41
|