Temat: [S-MAX 2006-2015] Za duży poziom oleju silnikowego.
View Single Post
Stary 08-01-2017, 21:08   #1
SLIWKA
ford::average

Imię: Kamil
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI DW10 188hp By Heko;)
Rocznik: 2010
Domyślnie Za duży poziom oleju silnikowego.

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem posiadaczem auta od około 3 miesięcy, auto zakupione z mojej firmy dobrze mi znane itp. Pełna teczka faktur, papierów z serwisowania auta. Problem który ostatnio zauważyłem dosłownie mnie przeraził. Otóż w momencie zakupu auto miało wymieniony komplet filtrów i olej silnikowy. Wiedząc że auto jest odszykowane na tip top cały czas bez jakich kolwiek problemów eksploatowane. Ostatnio na dniach z rana silnik zimny po nocy dolewałem płynu do spryskiwaczy. Postanowiłem sprawdzić poziom oleju to co ujrzałem w szoku dosłownie poziom oleju na bagnecie ponad 3 cm powyżej max. Szok długo się nie zastanawiając strzykawka z rurką i heja, wybrałem prawie 2 litry oleju do stanu 4/5 na bagnecie. Co ciekawe zero wycieków na silniku jak i od strony skrzyni, auto fabryczne bez dpf, płyn chłodniczy w normie. Olej nie śmierdział ropą. Samochód ładnie odpala nie ma żadnych błędów nic nie stuka nie puka w silniku i jedzie jak trzeba. Pytanie czy tak wysoki poziom oleju mógł do czegoś się przyczynić? Czy mogło coś się uszkodzić?
SLIWKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem