Temat: [Mondeo 2000-2007] Pęknięta uszczelka pod głowicą
View Single Post
Stary 09-01-2017, 22:25   #1
Łukanio
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Pęknięta uszczelka pod głowicą

Witam Panowie i Panie.

Mam dość poważny problem z moim Mondeo. Walczę z tym już półtora miesiąca i ręce już mi opadają. Byłem u 3 mechaników i jeden wydał diagnozę, że na 90% pękła mi uszczelka pod głowicą...

W listopadzie pojawił mi się problem taki, że przestało działać mi ogrzewanie na postoju. Mój mondeo to mk3, 2.0 tdci 2002 rok. Jak jechałem powyżej 2000 obrotów to ogrzewanie działało jak tylko się zatrzymywałem zimne powietrze.

Pierwszy mechanik stwierdził pompa wody. Wymieniłem, 2 dni działało wszystko ok i znowu jak się zatrzymywałem zimne powietrze wieje.

Drugi mechanik termostat. Nic nie pomogło.

Trzeci mechanik nagrzewnica. Przez tydzień walczył z samochodem i okazało się, że nagrzewnica sprawna. Stwierdził, że może to być pęknięta uszczelka pod głowicą. I tutaj taka ciekawostka. Jak korek od zbiorniczka wyrównawczego jest dokręcony to na postojach leci zimne powietrze a przy 2000 obrotów ciepłe. Jak korek jest poluzowany to cały czas leci ciepłe powietrze ale wskazówka od temperatury płynu leży na minimum. Płyn chłodniczy pomiędzy min. a maks. Poluzowałem korek i przejechałem 30 kilometrów. Wysiadłem, żeby sprawdzić czy płyn ucieka. Okazało się, że nie ale jak okręcałem bardziej korek to płyn zaczął wylewać ze zbiorniczka i szła również biała piana. Po odpaleniu samochodu idzie taki białawy dym z rury wydechowej.

Pytanie jest do Was takie. Czy takie objawy są w przypadku pękniętej uszczelki pod głowicą? Dodam jeszcze, że przy zakręconym korku od zbiorniczka wyrównawczego szybko pojawiają się bąble powietrza w układzie chłodzenia. Jak korek poluzowany to nie zapowietrza się układ.

W ostatnim czasie trochę pieniążków włożyłem w zawieszenie itd. i chyba chcę naprawić uszczelkę. Czy ktoś z Was mógłby polecić warsztat w Warszawie lub okolicach? Może ktoś mniej więcej podać cenę takiej zabawy z uszczelką?

Jeśli taki temat już był to sorki za powielenie ale walczę z tym 1,5 miesiąca.
Łukanio jest offline   Odpowiedź z Cytatem