Usterka silnika 1,6 ale tym razem bęzyna
Szanowni Koledzy .
Na początku by od Was nie dostać po głowie to informuję że przejrzałem forum i znalazłem wątki na temat silników DIesla .
Ja posiadam 1,6 benzynę 100 Km .
Nigdy a mam fokę od początku, nie miałem najmniejszego problemu - wymiana oleju , klocków hamulcowych normalna eksploatacja .Aż do dwóch miesięcy wstecz , przyszły pierwsze mrozy i co zdziwko - nie mogłem odpalić , kręcę , kręcę i nic ..... gdy zapalił pojawiła się kontrolka AWARIA Silnika . Zgasiłem .... odczekałem zapaliłem , tryb serwisowy brak możliwości dodania gazu ..... zgasiłem , odczekałem ,odpaliłem- kontrolka żółta silnika - obroty normalne .
Totalnie zgłupiałem , przyjechałem do domu , postawiłem w garażu .... ogrzał się .... odpaliłem i co , i nic wszystko działa normalnie :raz pomyślałem i Foce odbiło .
Ale to co opisałem powtórzyło się już kilka razy ze zmianą że nie pali się już kontrolka żółta ani tryb serwisowy . Dalej są problemy z rozruchem ale inaczej - to znaczy kręcę silnik, jakby na ułamek sekundy załapał ,zaczynał pracować odpuszczam kluczyk - silnik gaśnie .Próbuje jeszcze raz i historia się powtarza jak opisałem powyżej .
Przebieg 115 tyś , świece wymienione 20 tyś do tyłu .
Nie wiem co to jest , lub może być .Myślałem że filtr paliwa , ale wyczytałem że ten model foki nie ma filtru do paliwa .
Przewody sprawdzałem świec wyglądają ok .
Wybieram się do mechanika by kompa podpiąć i zobaczyć co to są za błędy .
Prośba do Was Szanowni koledzy o pomysły co to może być i na co zwrócić uwagę ... co by kieszeń nie bolała
|