Odp: 2.0 tdci Brak grzania świec żarowych
Koledzy, a więc dziś mogę coś powiedzieć na temat grzania świec. Jeśli chodzi o przedlift to inna bajka, tam sterownik podaje przed rozruchem ok 11 volt przez 8 sec po czym schodzi na ok 8v i dogrzewa.( świece 11V) Mowa o sprawnej instalacji)
Jeśli chodzi o silnik DW10C czyli polift to wygląda to tak, że grzanie świec odbywa się w przedziale czasowym max 2 sekundy przy odłączonym czujniku temperatury, deska pokazała -40 st ( świece 5v) przy temperaturze ok 0 st grzeje ok 0,5 sec. I mogę stwierdzić na dzień dzisiejszy że TEN TYP TAK MA.
U siebie podejrzewałem uszkodzenie modułu tego na prawym kielichu ale po wymianie na inny sprawny napięcia były identyczne. Mogłem pomierzyć mk4 z 14 roku z przebiegiem 26 tys km i napięcia były identyczne czyli ok 10 volt na ułamek sec i potem stałe 1,52 v. ( świece zimne, osobiście wykręcona i sprawdzona) Co ciekawe przy wyłączonym zapłonie na świecach stałe 1,2 V.
Właściciel owego mk4 z 14 roku także uskarżał się na przebieranie po odpaleniu przy tem powyżej -10 st. Na serwisie nie widzieli usterki. Wszystko ok.
Rozmawiałem z jednym gościem od fordów i powiedział że te świece są szybkie jeśli chodzi o grzanie. Powodem przebierania po odpaleniu może być uszkodzony wtrysk który przez noc coś wpuści do komory ON i później nie może tego przepalić. Ale to tylko domniemania.
Wiem że pisał o tym kolega ORION512 oraz inni ale musiałem to zebrać w całość z potwierdzeniami innych.
Zostaje zapytać uczonych w piśmie czyli w IDS, czy potwierdzają moją teorię?
|