Odp: Czy jest możliwa przekładka czujnika Start-Stop w pompie sprzęgła?
Podsumowanie wątku dla potomnych:
- pompa bez czujnika Start - Stop technicznie działa, sprzęgło śmiga.
- niestety pompa NIE współpracuje z przełożonym czujnikiem, co objawia się nie działającym systemem Start_Stop, brakiem tempomatu/ limitera, oraz zielonych strzałek.
Po za tym wyświetla błędy w FORScan'ie p0808 oraz p0512.
Próbowałem obejść problem wyłączając za pomocą programu FoCCCus całkowicie system Start-Stop. Niestety mimo dezaktywacji tej funkcji, tempomat nie wrócił do życia.
Rozmawiałem również z Tedi_k , który zasugerował że do tempomatu są potrzebne tylko dwa czujniki przy pedale (górny CPP_BOT / dolny CPP_TOP).
Jeszcze raz sprawdziłem ich połączenia i montaż. Są w porządku.
Program ForScan pokazuje że czujniki:
- CPP (to chyba ten potencjometr na pompie) ma stała wartość około 4,8V, (powinna się zmieniać wraz ze zmiana pozycji sprzęgła)
- CPP_TOP (to chyba czujnik dolny z czarno/czerwoną kostką) ma cały czas status :TAK
- CPP_BOT (czujnik górny z szarą kostką) zmienia status w zależności od pozycji pedału sprzęgła na : TAK/NIE
Wydaje mi się że czujnik CPP_TOP jest w jakiś sposób zależny od CPP bo nie chce zmieniać swojego stanu.
Nasuwa się pytanie czy są auta z tempomatem bez tego czujnika (CPP) na pompie? Bo jeśli tak , to musi być jakiś sposób żeby uruchomić tempomat?
W najgorszym wypadku będzie mnie czekać wymiana na pompę z czujnikiem, ale już na pewno nie w zimę.
Dodam że w FoCCCus'ie widnieje status, że tempomat i ruszanie pod górę jest włączone.
Ostatnio edytowane przez TBomek ; 12-01-2017 o 20:47
|