Odp: 1.8TDCI brak mocy na 2 biegu 1000-1800rpm
EGRy zaślepione w Focusie 1 i Focusie 2.
Z danych papierowych slyszalem ze FF2 ma być mocniejszy niż FF1. Ale doszlo mu też pare kg więc tutaj róznice mogą być na 0.. raczej może powinny być..
Paweł, masz rację. Nie zrobiłem nic co ma dodać koni. Jedynie zrobiłem co mogłem aby odzyskało ich spowrotem po latach zachwaszczenia jak najwiecej. Generalnie przy FF1 zrobilem wszystko co moglem, aby przwrócić sprawność ułomnemu układowi podciśnienia. I tak, FF1 na początku nie jechał jak nie jedzie FF2.. teraz FF1 dużo lepiej radzi sobie z niskimi obrotami.
Ford Focus 2 1.8TDCI 115KM
"Rzeczywiście ze 3 razy jak tylko zacząłem Foczką swoją jeździć to na skrzyżowaniach o mały włos dzwona nie zaliczyłe"
I to jest sedno sprawy i powtarza się często przy właścicielach właśnie FF2. I pytanie OCB?? Co takiego kaszani się w tym aucie, że łapie takiego muła jak nie ma obrotów?
Dzisiaj sprawdzilem, potrzeba około 5 sekund żeby auto się "obudziło". Czyli np dzisiaj wyjechałem ze stacji i zrobiłem zawalidrogę autu, które teoretycznie było wystarczająco daleko, żeby każdym innym autem na świecie włączyć się normalnie do ruchu.. ale nie ja 20 metrów dalej ciągle "stałem".. Bo jazdą nie dało się tego nazwać.
Paweł pisze że FF2 ma krótką dwójkę. Domyślam się, że miał na myśli długą. Co nie zmienia faktu, że nie ma tego problemu z innymi autami. Przypomnijmy, że mamy tutaj DIESLA.
Stare 1.8TDCI - OK,
1.6TDCI zmienna geo - OK,
1.6TDCI brak zmiennej geo - OK
Nowy 1.8TDCI - PAPIEROWO NAJMOCNIEJSZY 115KM - kicha, klapa, dno, nędza i rozpacz!!!! Ludzie porzucają nieraz plan zakupu 1.8TDCI wlaśnie z tej ogromnej wady. Mocniejszy silnik większej pojemności okazuje się tragicznie zamulony. Można się przyzwyczaić do tego. Oczywiście! Ludzie kiedyś jeździli na wczasy maluchami w 4 osoby i byli szczęśliwi. Czy to znaczy, że nie potrzebowali współczesnej motoryzacji? Nowe 1.8TDCI też jakoś jeździ, ale czy to znaczy, że nie musi jeździć jak każdy inny normalny diesel? Ta zmienna geometria chyba jest zbędna, skoro i tak ECU z tego nie kozysta?
|