View Single Post
Stary 13-01-2017, 13:16   #9
minciu
ford::advanced

Model: Focus + Focus
Silnik: 1.8 TDCI + 1.8TDCI
Rocznik: 2002 + 2008
Domyślnie Odp: 1.8TDCI brak mocy na 2 biegu 1000-1800rpm

Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie na 1,8 namówił znajomy twierdzący, że to trwalszy silnik i mniej kłopotliwy bo nie ma DPFa i rozrząd wymienia się co 200 tys km lub 10 lat.
Rozrząd co 200tys lub 10 lat tak samo jest w 1.6 - lub bardzo podobnie.
Ale za to masz dwa paski do wymianyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na dole masz kasetę z paskiem w kąpieli olejowej (Hot-Oil) i dodaje do kosztów wymiany okolo 1000zl z uszczelkami i robociznąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak kupisz po taniościGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał Tarmas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MK2 1.8 po zaślepieniu powinien być całkiem żwawy. W każdym razie mój jest.

Pytanie, czym zaślepiałeś, bo jak blaszką z puszki po piwie, to już pewnie masz tam dziurę, a nie zaślepkę.

Sprawdziłbym jeszcze na początek:
- czy kolektor dolotowy nie jest zasyfiony
- czy nie ma dziur w dolocie
- filtr paliwa
- filtr powietrza
Zaślepka z Allegro powiedzmy ze ma niecały rok i grubość chyba około 2mm bez otworów.

- Kolektor dolotowy raczej w miarę czysty, EGR też był dość czysty.
- W dolocie zero dziur
- filtr paliwa niecaly rok, ale niecały rok temu też tak mulił na dole obrotów
- filtr powietrza ostanio widziałem kilka muszek na nim, powoli zaczyna zmieniać kolor. Tak samo ma niecały rok i z nowym filtre też tak samo mulił, do zapchania jeszcze daleko.

Dodatkowo zmieniłem w swoim aucie Przeplywomierz na nowy, mocy nie przybyło. 200zl w plecy. Odczyty na kompie takie same przy obu.

Wtryskiwacze pracowały już na Cleanerze Liquid Moly ten co idzie do maszyny JetClean (chyba tak sie nazywa?). Czyli rozpięty cały układ wtryskowy i ponad pół godziny pracy na cleanerze z butelki. Można powiedzieć, że jest to odpowiednik czyszczenia wtryskiwaczy w myjce.

Przelewy po 4 minutach pracy 20ml +/-2ml na wtryskiwacz - niemal rewelacja.

OK, co dalej?? Planuję uderzyć w stronę sterownika turbiny i może lekko podpieczonych lopatek. Niestey dostęp jest upierdliwy ale nic wiecej mi nie przychodzi do glowy.

PS. orientacyjne przyspieszenie z 1000rpm do 1800rpm to około 5 sekund na drugim biegu i prostej drodze.. Czyli MEGA DŁUGO jak na zmienną geometrię. Można powiedzieć że to jest 5 sekund bez reakcji na gaz.. Jeszcze rzucę okiem dokładnie ile to zajmuje FF1 a ile FF2.

Ostatnio edytowane przez minciu ; 13-01-2017 o 13:33
minciu jest offline   Odpowiedź z Cytatem