Temat: [S-MAX 2006-2015] Twardy hamulec
View Single Post
Stary 13-01-2017, 15:52   #109
Krzysiek0112
ford::amateur

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK 2
Silnik: Zetec 2.0 16V 131km
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Twardy hamulec

Cytat:
Napisał jojojo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Temat mi znany, jak pewnie wielu innym użytkownikom Fordów z dieslem. Blokuje się zawór zwrotny przy pompie próżniowej na zimnym silniku. Dodanie obrotów pomaga i problem ustępuje do następnego postoju, chociaż usterka nie zawsze się pojawia. Auta z 2006, 2008 i 2009 (mondeo, s-max, galaxy... tdci) podlegają akcji serwisowej. Ja mam 2007 i niestety we własnym zakresie musiałem taką "akcję" wykonać. Jeżeli w 2007 też się to zdarza, (z tego co mówili w aso często) bo to dokładnie ta sama usterka, która podlega akcji serwisowej, to nie rozumiem czemu musiałem za to płacić. Co prawda tylko 110zł, ale... niesmak pozostał!
Witam podepnę się gdyż mam ten sam problem w moim Mondeo Mk 2 2.0 Benzyna ale pedał hamulca jest twardy cały czas, bez względu na temperaturę otoczenia czy silnika. Dodam że około pół oku temu były wymieniane zaciski hamulcowe z przodu i cały płyn, miałem później spory problem z odpowietrzeniem ale przebrnąłem przez to, i teraz przy gwałtownym hamowaniu pedał jest twardy a po czasie około 2-3 sekund opada
Krzysiek0112 jest offline   Odpowiedź z Cytatem