View Single Post
Stary 14-01-2017, 11:17   #55
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: [Gaming] Gracze łączmy się :)

W Gran Turismo grałem w: 4, 3 (tylko jeden wyścig), HD Concept ("przed-demo" 5, było przed Prologue), 5 i regularnie grywam w GT na PlayStation Portable, które - z tego co wiem - ma fizykę wziętą chyba właśnie z Prologue.

Porównując do powyższych, Project: CARS ma zupełnie inną fizykę jazdy, która wymaga dłuższego przyzwyczajenia. W GT wybronisz się z wielu sytuacji, w PC niekoniecznie. Złapiesz pobocze - najprawdopodobniej wylecisz z trasy, chyba że super szybko machasz kierownicą (zależnie od auta). Nie rozgrzejesz opon i pojedziesz za szybko - parę zakrętów i wylatujesz - jest naprawdę spora różnica pomiędzy jazdą na zimnych i rozgrzanych oponach. A w deszczu to już w ogóle nie chcesz jeździć na zimnych. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Że nie wspomnę o zimnych slickach podczas ulewy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PC to generalnie NFS: Shift/Shift 2 "na sterydach" - jeśli miałeś okazję pograć w tamte gry, to powinno Ci to coś podpowiedzieć. Pod względem dźwięków silników, PC miażdży GT. Liczbą samochodów już niestety nie, choć jest ich dość sporo (ale względem Shiftów, bardzo mocno ograniczono liczbę aut drogowych, na rzecz typowych wyścigówek i bolidów, ale są też wyjątki, np. McLaren F1, Mercedes SLS AMG, Ariel Atom w różnych wersjach, Audi R8 V10 itd.). W wielu starszych, turbodoładowanych autach jest zarąbiście wyczuwalna "turbodziura", np. w bolidzie F1 Lotus-Renault o mocy 900 koni. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Według mnie auta są bardziej "żywe" niż np. w GT 5 - tam owszem, też są auta z turbodziurą, ale osobiście odczuwałem to tak, że "auto jedzie wolno, nagle zaczyna mocniej przyspieszać, no ok". W PC ma się wrażenie (przynajmniej ja tak mam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), że cała fura żyje, że się wręcz napina do skoku na prostą. Muszę jednak powiedzieć, że w GT 5 nie grałem za wiele, być może po prostu jeździłem nie tymi autami co trzeba.

Prawdą jest, że gra niestety w boksie przejmuje sterowanie - i robi to cholernie nienaturalnie. Do tego stopnia, że regularnie przejeżdża się po ludziach w boksie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale da się to jeszcze jakoś wybaczyć.

Nie wiem jak grałoby się na padzie - nie próbowałem. Ale na pewno nawet nie ma co podchodzić tylko z klawiaturą.

Według mnie gra jest bardzo fajna, ale jest nieco specyficzna. Nie w pełni symulator - choć lepsza pod tym względem od większości produkcji na rynku - ale bardziej symulacyjna od GT.

Fajną ciekawostką było dla mnie to, że w trybie kariery na ekranie menu pokazywane jest coś a'la Twitter - po każdym wyścigu można poczytać, jak wyimaginowani kibice oceniają Twoją jazdę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez FrogsterPL ; 14-01-2017 o 11:19
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem