Odp: Dopalanie filtra DPF
Witam,
podłączyłem się pod temat bo nie chcę tworzyć nowego. Focus Mk2 1.6 tdci 109PS.
Przebieg ~240000(przejechałem 55000)
Posiadam interfejs i używam Forscan'a.
Od roku zauważyłem, że coraz częściej auto wchodzi w tryb dopalania.
Niestety najczęściej jak muszę stanąć i wysiąść.
Średnio co 100 km uruchamia się procedura i niestety prawie zawsze zapisywany jest od nowa błąd P2458-21.
Zazwyczaj trasa to 25km lub jazda po mieście.
Wczoraj podłączyłem interfejs i analizowałem trasy po 100km w obie strony. Trasa S3, warunki nie najlepsze ale mały ruch, błędy wykasowane.
Ciśnienie różnicowe rozgrzanego na postoju i wolne obroty ~2kPa.
Po 15km na S3:
140km/h równa jazda po płaskim = Ciśnienie róznicowe 25kPa.
po chwili temperatura przed filtrem zaczyna szybko wzrastać do ~550^C.
Trwa to około 20km.
Potem przy 140km/h ciśnienie różnicowe ~15 kPa.
Niby fajnie ale po dojechaniu na miejsce i ponownym uruchomieniu silnika odczytałem znowu błąd P2458-21.
Czyżby nie udało się dopalić ?
Droga powrotna i powtórka z rozrywki, niestety ciśnienie różnicowe znów wróciło do poziomu 25kPa przy 140km/h.
EGR, przewody czujnika różnicowego i sam czujnik jest sprawny, przepustnica EGR również(te objawy są już od dłuższego czasu i "pośrednicy" ew. awarii są wyeliminowani). Czy faktycznie trzeba łamać przepisy i pałować auto aby dopalanie się udało ? Kilka razy już obserwowałem, że po uruchomieniu procedury dopalania jeśli nie utrzymywałem wysokiej prędkości temperatura znowu spadała. Wczoraj musiałem balansować pomiędzy 140 a 160km/h aby nie spadała poniżej 550^C. To jest jakiś absurd.
Jakie warunki muszą być spełnione aby w końcu procedura się udała?
Czy przyszedł już czas na "wymianę" DPF ?
ps. Jak na razie nie miałem trybu awaryjnego i nie włącza się kontrolka ale mam podłączony interfejs i często sprawdzam forscanem czy nic nowego się nie dzieje.
Czy tak częste dopalanie nie ma złego wpływu na podzespoły sąsiadujące, np.turbina. Oleju nie przybywa.
Pozdrawiam
|