Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacje, konfiguracje co można ?
View Single Post
Stary 17-01-2017, 00:38   #2084
jacek-k-wawa
ford::average

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
Rocznik: 2015
Domyślnie TCM - reaktywacja

Wracam do wałkowanego parę miesięcy temu tematu TCM w Mondeo z aktywowaną nawigacją.

Dla przypomienia - pojawiła się wtedy hipoteza, że:

- licencja do odbioru sygnału TCM jest na karcie z mapami
- do fizycznego odbioru radiowego sygnału TCM potrzeba dodatkowego, 'technicznego' tunera zlokalizowanego albo w ACMie (jak np w Mondeo), albo gdzieś przy nawigacji (jeśli dobrze zrozumiałem tak jest u Tadeusza)
- Ford podjął się heriocznego wysiłku i zamiast produkować jeden typ ACM'a do Mondeo w pełnej konfiguracji to wymyślił, że zaoszczędzi parę USD na tym technicznym tunerze i w samochodach bez fabrycznej nawigacji bedzie montował taki nieco zubożony ACM (pewnie więcej dopłacając do logistyki związanej z utrzymywaniem kilku wersji ACM'a...).

Wszystko to składało się w logiczną całość i wyjaśniało, dlaczego w samochodach w aktywowaną nawigacją nie udawało się uruchomić TCM'a

Na potwierdzenie hipotezy o skąpstwie Ford'a analizując zdjęcia płyty głównej mojego ACM'a (DS7T-19C107-FJ) doszliśmy do wniosku, że prawdopodobnie brakuje mi kości tego 'technicznego' tunera i dlatego nie odbieram TCM.

Niedawno wpadł mi w ręce ACM, który w/g specyfikacji @SRS był montowany w Mondeo z fabryczną nawigacją: DS7T-19C107-GJ.
Przegląd płyty głównej w tym ACMie potwierdził hipotezę nr 2: w miejscu, gdzie u mnie był pusty pad jest zamontowany 7006 oraz dodatkowo kilka elementów pasywnych:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Poza tym płyta główna wygląda pratycznie tak samo:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po odpaleniu ACM'a u mnie w samochodzie TCM zaczął działać bez zająknięcia:

Potwierdza to wszystkie 3 hipotezy które założyliśmy powyżej.

OK, można dyskutować, czy walka z TCMem w dobie SYNC3 i google maps ma jeszcze jakiś sens (a tak BTW - czy SYNC 3 odbiera i wykorzystuje TCM?). Ale dla takich jak ja z SYNC2 zapewne jest to ciekawa sprawa, a poza tym mam satysfakcję z doprowadzenia tematu do końca.

Zdecydowane dzięki dla kol @BrudnyHenryk za pomoc w konfiguracji ACM'a SYNC'a i ogólne trzymanie kciuków że się uda. No i się udało!!!
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem