View Single Post
Stary 17-01-2017, 19:05   #29
Jadziek
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Czy dogrzewa się Wam silnik zimą (TDCI) ?

Witam,
mam podobny problem z niedogrzaniem silnika TDCI. Mam Mondeo MK3 2.0 TDCI 130KM z 2005 roku. Do grudnia zeszłego roku nie miałem problemu z temperaturą silnika. Z początkiem grudnia wskaźnik temperatury zaczął zachowywać się jak przy uszkodzonym termostacie czyli pokazywał za niską temperaturę a na postoju wręcz zaczęła spadać. Po wymianie termostatu a nawet dwóch i sprawdzeniu ich poprawności działania objawy nadal są takie że nie dogrzewa się silnik. Płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest zimny, silnik pracuje w dużym stopniu na krótkim obiegu z lekkim otwarciem termostatu co objawia się gorącym przewodem od termostatu w stronę nagrzewnicy i ciepłym w stronę chłodnicy a prawie zimnym od chłodnicy. Teraz już nie ma mrozów po -18st na dworze mam 0 st a silnik nadal nienagrzany.
Piszecie że to normalne ale nie zgodzę się z tym gdyż wcześniej nie miałem takich problemów ani z obecnym Mondeo ani z Megane 1.9dT zimą temp była w połowie skali między 60 a 120st czyli jak w każdym aucie na 90st niezmiennie bez żadnych wahań. Różnice w zależności od stopnia mrozu były w czasie nagrzania ale jak już nagrzał się silnik to trzymał temp. Pytanie mam przy okazji gdzie mogę zlokalizować w 2.0 TDCI 130KM czujnik temperatury cieczy chłodzącej??
Czy użytkownicy tego modelu z tym silnikiem też mieliście takie objawy i co było ich powodem??
Jadziek jest offline   Odpowiedź z Cytatem