Odp: Temperatura silnika diesel, nagrzewnica PTC
Mam to samo. Jadę 15km ze wsi do Krakowa, autko się zdąży przez ten czas rozgrzać do 90 stopni. Jak zaczynają się korki na wlocie do miasta, od razu temperatura spada. Jadę około 5 km przez kraków, praktycznie cały czas w korkach, Jak dojeżdżam do pracy to już jest silnik wyziębiony do ~60 stopni.
Connecty podobno mają nagrzewnicę PTC, ale ona ogrzewa wnętrze samochodu a nie silnik. Wydaje mi się, że mam taką nagrzewnicę bo jak zamarznie autko w nocy i odpalę silnik rano włączając odmrażanie szyby, to na szybę leci od razu letnie powietrze i szyba zaczyna rozmarzać od miejsc gdzie jest nawiew. Gdyby tej nagrzewnicy nie było, zanim by zaczęło lecieć cieplejsze powietrze musiało by upłynąć kilka a może kilkanaście minut.
Inna sprawa że wnętrze connecta jest tak olbrzymie, że ciężko je nagrzać - zwłaszcza, jak temperatura startowa jest mocno poniżej zera. Tu by pomogło chyba webasto. (dodatkowa nagrzewnica spalinowa). Nawet się zastanawiałem przez chwilę nad montażem, ale na razie odpuściłem - nie wiem za bardzo gdzie i jak można by je zamontować, żeby nie stracić gwarancji na auto.
Ostatnio edytowane przez Lza ; 18-01-2017 o 10:47
|