Odp: Co może być powodem komunikatu "NO GPS"
Nie wiem.. Jak wspomniałem. Myślałem, że może coś jak podsufitkę (panel podsufitki) rozkładałem i składałem, to może gdzieś błąd popełniłem, ale nie sądzę żeby cokolwiek było tam umiejscowione z samej nawi.
Dodatkowo od kilku dni mam nowy telefon, myślałem że może to przez telefon i jego antena GPS coś zakłóca tą w samochodzie, ale telefon wyłączyłem, a "No GPS" dalej jest. Na razie w Anglii bardzo kiepska pogoda, może sygnał jest bardzo słaby bo zachmurzenie jest naprawdę wysokie i pamiętam za starych czasów jak miałem jeszcze Samsunga i780 z Automapą na WindowsMobile (czasy kiedy Android jeszcze zbytnio nie istniał, a Maps Google chyba tylko w USA działały) to tzw. pełnego fixa można było złapać tylko przy dobrej lub umiarkowanej pogodzie.
Oczywiście Samsung łapał bezproblemowo 3 satelity aby określić swoje współrzędne (wysokość, szerokość geograficzna + wysokość nad poziomem morza) ale ogólnie nie pozwalał na zbyt dobrą nawigację. Mam tylko nadzieję, że tutaj jest podobnie. Sygnał jest słaby, to wyświetla się ikonka "No GPS" a jak tylko wróci do normy, to zniknie.
Z tego co wyczytałem na necie, większość obstawia antenę GPS i poleca od razu kupić zamiennik i wymienić. Sam raczej nie wierzę, że czteroletnie auto ma już skorodowaną antenę.
Sam spróbuję z odpięciem akumulatora, potem podepnę się pod komputer i sprawdzę czy są jakieś błędy. Ale jak to standardowo bywa - czas mam tylko w weekend żeby do samochodu zajrzeć, więc na dalszą część tej historii przyjdzie poczekać.
|