Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???
Kierownik serwisu jest bardzo wporządku i mówi że będą robić wszystko aby wymienić jak najwięcej.
Pytam się o wtryskiwacze bo to jest trochę śliski temat.
Ponieważ w tym serwisie gdzie mam stać transita mieli już jednego transita 2.2 155KM ale jeszcze w starej budzie i auto miało zaledwie 25 tyś km i miało dziurę w tłoku.
Auto było na fabrycznej gwarancji i ford zlecił sprawdzenie wtryskiwaczy w jakimś laboratorium w Polsce (nazwy tetraz nie pamiętam ale mogę się dowiedzieć) no i wyszło że wtryskiwacze były zanieczyszczone paliwem złej jakości w wyniku czego doszło do przytkania/zabrudzenia końcówek w wyniku czego powstało złe rozpylanie paliwa i powstała dziura w tłoku. Efekt jest taki że Ford nie uznał reklamacji a sprawa trafiła do sądu i chyba jeszcze się nie zakończyła.
Właściciel transita tankował tylko na Shellu lub BP ale stacje benzynowe też się nie poczuwają do winy bo klient nie jest wstanie udowodnić że przypadkiem chociaż raz nie zatankował gdzieś na kiepskiej stacji.
Dlatego temat jest delikatny bo boję się podobnej sytuacji aby czasem się nie okazało że mam zanieczyszczone wtryskiwacze i mi nie uznają gwarancji.
Tak na koniec też jest to trochę dziwne tłumaczenie bo przecież auto ma filtr paliwa i teoretycznie powinien wychwycić zabrudzenia.
Tylko że paliwo mogło być np. olejem opałowym odbarwianym kwasem też słyszałem takie wersje.
W każdym razie zobaczymy co będzie ic dam znać.
Nie podlega dyskusji że wtryskiwacze trzeba zweryfikować ale też z drugiej strony trochę za dużo tych dziur w tłoku w silniku 2.2 i tak samo w Citroenach i Peugeotach co nasuwa tylko jedno spostrzeżenie że gdyby wtryskiwacze były trwalsze nie były by tak podatne na gorsze paliwo oraz tłoki też mogły by być trwalsze przez co nie były by tak delikatne i podatne na gorszy wtryskiwacz
Ostatnio edytowane przez lukas_ko ; 19-01-2017 o 21:19
|