Odp: 2.5t titanium s (ostrowiec św.)
Z używkami jest bardzo różnie i to może być mina.
Na przednie amory IVDC od Monroe czekałem od listopada do sierpnia. Nie było na rynku. Ostatnie komplety zostały sprzedane we wrześniu. Monroe opylił wszystko co miał i nie wjeżdżały na produkcję. Cena w listopadzie za sztukę po rabatach na FCP w Bemo była 1950 plnów. W czerwcu było to już 2100. Ostatecznie kupiłem w sierpniu Monroe w Wajbexie po 950 zeta (10 miesięcy oczekiwania).
Dostępność bywa fatalna. Gdyby nie kolega dikileiden, któremu udało się we wrześniu kupić jeden z ostatnich kompletów, mnie nie poratował swoim starym prawym to bym chyba IVDC zamienił na zwykłe. Zwyczajnie, komplet wszystkiego na przód z robocizną to byłoby 5.500. Fura siana.
Teraz jeszcze dochodzi dostępność sprężyn. Jest kilka wariantów sprężyn do IVDC. W tej chwili szczegółów nie pamiętam (są gdzieś w wątku w dziale S-Max) ale występuję sprężyny do IVDC do:
• zwykłej zawiechy do silników 2.0Pb, 1.6EB
• zwykłej zawiechy do silników 2.0TDCi, 2.2TDCi
• zwykłej zawiechy do silnika 2.5t
• sportowej zawiechy (-15mm) do silników 2.0TDCi, 2.2TDCi
• sportowej zawiechy (-15mm) do silnika 2.5t
[piszę z pamięci, mogłem coś tu naciągnąć].
I teraz w ASO sprężyny do sportowego zawieszenia z IVDC do 2.2TDCi kosztują po rabatach 600 zeta sztuka przód, 590 zeta sztuka tył. Ze względu na cenę to wolałem na próbę wstawić Eibacha (komplet 700) i zobaczyć czy mi odpowiada. Nie odpowiada. Zamówiłem więc sprężyny u jedynego aftermarketowego producenta, który deklaruje sportowe springi do IVDC (Sachs). Czas oczekiwania: 2 miesiące!
O ile na początku byłem podobnego zdania co Juzek o tyle wobec dostępności zamienników na rynku to okazuje się, że wymiana na zwykłe to jedyne wyjście. Bo jeżeli nie ma zamienników i trzeba brać z ASO komplet to wyjdzie 8k amory, 2k4 springi, 1k inne graty + robocizna, razem jak nic pod 11-12k. Kosmos! Szczególnie, że w S-Maxie kompletnie nic nie trzeba przerabiać. Wystarczy ELMConfiga po robocie podłączyć i koniec rzeźby.
Ostatnio edytowane przez latar ; 21-01-2017 o 10:05
|