View Single Post
Stary 21-01-2017, 20:31   #4106
doktorek35
ford::advanced

Model: Galaxy
Silnik: 1.9 TDi 90 KM 1Z
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Dogrzewacz - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał Kulpin37 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam. Jestem nowicjuszem tego dogrzewacza i sprawa wygląda tak ze nie dymiło ani nie gwizdało. To skoczyłem na kompa, kolega mechanik podpiął i stwierdził ze świeca żarowa padła. Wymontowałem to i rozebrałem, okazało się że świeca ok sprawdziłem na krótko, rozgrzewała się do czerwoności. Ale za to koszyk był przepalony i kanalik do paleniska zapchany, wyczyściłem i nowe sitko włożyłem. Złożyłem zamontowałem i chwila radości zaczęło chodzić chwile i znowu cisza. Znowu na kompa błąd coś z przegrzaniem i pompką,kolega mechanik stwierdził że Elektryczna pompka obiegu się skończyła, wymontowałem ją i rzeczywiście szczotki się skończyły włożyłem nowe ,pompkę wsadziłem słyszę że działa. Błędy skasowałem już sam i dogrzewacz ruszył ale znowu chwilkę i stop. Pomocy z góry dzięki.
Masz problem z płomieniem w palniku, a dokładniej z jego uzyskaniem o czym świadczy ten błąd . Na razie nie doszukiwałbym się winy sterownika.Moja rada jest taka - kup nową świecę a najlepiej używany sztyft żarowy,sitko nowe już masz,nowe uszczelki ,wyczyść palnik i powinno hulać.
Uszkodzony sterownik charakteryzuje się między innymi tym, że pokazuje błąd podzespołu pieca, który realnie jest sprawny.
To tak na szybko co wpada mi do głowy.
doktorek35 jest offline   Odpowiedź z Cytatem