Cytat:
@ Tomala1978 Ot Polacy: zaoszczedza 500PLN nie zastanawiajac sie nad konsekwencjami. Gorzej, ze wiekszosc z nich jest nieswiadoma jak dziala filtr, do czego sluzy, a powtarzaja tylko zaslyszane famy ze to kierowcom niepotrzebny wymysl "zielonych".
Moim zdaniem temat usuwania filtrow powinien byc na forum zakazany podobnie jak temat oferowania nielegalnego oprogramowania. Wtedy nie byloby dyskusji ani zbednych pytan "co robic".
|
Niestety, myślenie w naszym Kraju Kwitnącej Cebuli jest jakie jest. Ja już przestałem czytać tematy o dokładaniu świateł dziennych, przeróbkach p/mgielnych, teraz wycinanie filtrów. Niestety, przepisy (zwłaszcza te dotyczące ekologii i bezpieczeństwa) spełniają swoją funkcję w połączeniu z postawą obywateli. Szwajcarowi wystarczy napisać, że nie wolno usunąć DPF i ten Szwajcar bez konieczności rozkminiania tego przepisu na czynniki pierwsze wie, że nie wolno. Obywatelowi Cebulandii napiszesz, że nie wolno i ... Zaczyna się: nikt nie sprawdzi, przegląd się załawi, inni bardziej trują, jak dadzą zarobić to będzie mnie stać, to i tak nikomu niepotrzebne, nowe auta bardziej trują (sic!) itp. itd.
"Przerobię sobie długie światła na dzienne - nie słyszałem jeszcze żeby policjant na drodze się połapał" (myślę, że się łapią tylko po prostu im się nie chce interweniować) - to następny przykład ignorancji w sprawie przepisów.
Homologację większość traktuje jak ulotkę farmaceutyczną, niby coś tam piszą ale sąsiad brał pastylki to i ja wezmę.
Skutki widać później na ulicach, niebieske chmury dymu za wszelkiej maści busami, tedeikami i innymi wynalazkami za którymi Niemiec do dzisiaj płacze. Oczywiście, bierność władz w tępieniu tych władców szos tylko pogłębia problem. Ale są miejsca na świecie, gdzie ... "wystarczy napisać"...
Uprzedzając ewentulne pytania: tak - mam dpf, tak - kupię następny jak ten padnie, tak - nie mam nic niezgodnego z przepisami i homologacją w samochodzie.
Tak - żałosne wg mnie jest myślenie jakie prezentują tutaj niektórzy.