Temat: [Mondeo 2007-2014] DPF a wzrost poziomu oleju?
View Single Post
Stary 23-01-2017, 15:20   #114
Bryckas
ford::average

Model: S-max
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: DPF a wzrost poziomu oleju?

Cytat:
Napisał Robert 68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sprawny DPF wypala się co około 500-600 km przy jeździe 100% miasto (sprawdzone)
W Twoim przypadku może tak być, skoro to piszesz, to pewnie tak masz, ok. Natomiast u mnie oleju przybyło. Powód? Może trasy po 4-5km. Może kończący się termostat. Faktem jest, że po 8kkm miałem więcej oleju niż po wymianie. Stan silnika i osprzętu oceniam na więcej niż dobry.

Cytat:
Napisał Robert 68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Większość mechaników twierdzi, iż tylko przerywanie procesu wypalania powoduje przyrost poziomu oleju.
To by sugerowało, że w momencie zgaszenia silnika kiedy dpf się właśnie wypala, do miski leci jakaś tam ilość paliwa. Jak dla mnie bzdura. Przecież kiedy silnik gaśnie żadne paliwo już nie jest wtryskiwane. A to, które było w komorze spalania zostało... spalone. W końcu silnik diesel'a gaśnie, bo mu się odcina paliwo.
Uważam, że te znaczne przyrosty stanu oleju występują wtedy, kiedy komp wiele razy próbuje popełnić dopalanie dpf'a. Przy każdej takiej operacji wtryskiwane jest dużo więcej paliwa, niż normalnie, z czego jakaś mała część spływa .Tak jak pisałem wcześniej.
Bryckas jest offline   Odpowiedź z Cytatem