Temat: [Focus 2011-2014] Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci
View Single Post
Stary 26-01-2017, 19:17   #51
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci

Cytat:
Napisał drof1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
informację uzyskałem w rozmowie z warsztatem Bosch Serwis.
Jaki więc proces regeneracji przechodzą te wtryski fabrycznie?
To, że producent nie wypuszcza na rynek zestawów naprawczych, żeby kowale i Janusze się za to nie brali bez sprzętu i umiejętności, to nie znaczy wcale, że sam tego nie robi.

Przecież producent ma dostęp do części do czegoś co sam produkuje.
Tak samo jest ze skrzyniami PS, są dostępne w dwóch opcjach - funkiel nówka za 22kPLN i regenerowana za jakieś 17kPLN.
Turbiny Garret też regeneruje sam i do VTG długo nie wypuszczali fabrycznych zestawów naprawczych.

Przy większości tego typu zakupów wymagany jest zwrot starych, które też podlegać będą sprawdzeniu i jeśli coś się z nich da odzyskać, to będzie to odzyskane, uzupełnione o brakujące części i znowu sprzedane.
@KolarzNFS nie wiem jak Ty sobie wyobrażasz kontrolę dawki paliwa przy pomocy jakiekiegokolwiek sprzętu na silniku. Nie ma takiej opcji w systemie Common Rail.

Próba przelewowa jest mniej wiarygodna, ale i tak zdecydowanie bardziej niż ściemnianie ASO Forda, że coś są w stanie zmierzyć (oprócz tego, co się PCMowi wydaje, że trafia do cylindra).

Wtrysk paliwa do cylindra w systemie CR wyzwalany jest jakkolwiek dziwnie to brzmi poprzez otwarcie zaworka przelewowego i nigdy inaczej.
Główne problemy w systemie CR są dwa - pierwszy to zatkany rozpylacz, drugi przepuszczający zawór przelewowy. Nieszczelny przelew = przelewający wtrysk.

Przyczyn może być kilka - zużycie, parszywe paliwo, uszkodzona pompa CR, jazda na pustym baku.

NIGDY nie powinno się wymieniać wtryskiwaczy bez uprzedniego sprawdzenia czy reszta układu paliwowego jest w porządku i czysta, bo skończy się to na szybkiej ponownej wymianie wtryskiwacza. Jeśli w filtrze cokolwiek się błyszczy to lepiej zacząć od sprawdzenia pompy CR i dopiero później zająć się wtryskami.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem