Temat: [Mondeo 2007-2014] Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
View Single Post
Stary 26-01-2017, 20:09   #1587
januszps
ford::beginner

Model: Mondeo MKIV Titanium
Silnik: 2.0 TdCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

A ja mam pytanie raczej odwrotne. Zakupiłem Mk4 polift 2013 (2.2 Durashift) z ACC, które tak naprawdę było moim "fiołem" przy poszukiwaniu auta. Nawet wcześniej zastanawiałem się czy aby nie upgrade'ować do normalnego z 2008.
Generalnie nie do końca jestem zadowolony z ACC, gdyż miałem troszkę większe oczekiwania. Składa się na to między innymi kwestia późniejszego przyspieszania przy zwalnianiu pasa przez poprzedzające auto, wyraźnego zwalniania w znacznej odległości od poprzedzającego auta (zbyt dużej nawet przy minimalnych ustawieniach), używania hamulców a nie silnika do zwalniania. Oczywiście są i pozytywy, ale zastanawiam się czy nie kupić sobie kapelusza by lepiej się wpasować wizerunkowo przy takiej jeździe.
to wszystko powoduje, że jazda staje się zdecydowanie mniej płynna, częściej używam pedału gazu i jestem bardziej spięty i skupiony. wynika to z faktu, że np. wjeżdżając
w dziurę miedzy dwa pojazdy tak aby dać szybszym możliwość wyprzedzenia i tak na 100 m przed poprzedzającym pojazdem muszę wyjechać na lewy pas bo inaczej auto zahamuje i zwolni.
To co mogło by rozwiązać sprawę to możliwość decyzji/przełączenia czy chcę jechać na CC czy na ACC. Stąd pytanie czy istnieje taka opcja bez dezaktywacji programowej ACC?
Niestety nie doszukałem się takiej możliwości w instrukcji, ale możne są inne sposoby bądź istnieje możliwość zmniejszenia czułości układu lub odległości reakcji.

Rocznie wykręcam ok 55kkm. Na wcześniejszym aucie zrobiłem 250kkm (dobiłem do 315 kkm) z czego znaczną ilość jeśli nie większą część używając CC. Do nowego auta mogłem się już przyzwyczaić bo od września zrobiłem już 20 kkm.

pozdr
janusz
januszps jest offline   Odpowiedź z Cytatem