Temat: [Mondeo 2007-2014] Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
View Single Post
Stary 26-01-2017, 22:55   #1597
januszps
ford::beginner

Model: Mondeo MKIV Titanium
Silnik: 2.0 TdCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Odległość określam na podstawie słupków i prostym odcinku drogi. Oczywiście dokładne dostrzeżenie czy jest to 90 czy 110 m jest niemożliwe, natomiast ogólnie rzecz ujmując na taką ją szacuję. różnica prędkości 20 km/h to nie jest duża różnica i auto najpierw powinno podejmować próbę uregulowania prędkości odpuszczając gaz. Inna sprawa, ze być może na innym ustawieniu (więcej niż minimalna odległość) będzie inaczej reagować (bez hamulca). sprawdzę, gdyż nie pamiętam tego.
janusz

edit:
Na usprawiedliwienie auta podkreślę, że jest to automat Durashift, przez którego, z mojej obserwacji, auto znacznie później zaczyna zwalniać po puszczeniu gazu. Stąd pewnie wynika nadużywanie hamulców.

Dodam, że pełen podziwu jestem dla tych, którzy sami dokonali takiej modyfikacji oraz dla tych, którzy do tego doszli i podzielili się wiedzą. Na szczęście ja sam się nie zdecydowałem na to i teraz nie żałuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tka na marginesie to nawet sprawdziłem co mogłem bez nadmiernego rozmontowywania auta czy mogę w starym założyć ACC i póki co miałem wszytko: kabel z wtyczką, bezpieczniki, okablowanie w desce - i tu się zatrzymałem.

Ostatnio edytowane przez januszps ; 26-01-2017 o 23:23
januszps jest offline   Odpowiedź z Cytatem