Cytat:
|
Niemniej jednak zwalnianie poprzez hamowanie na 100 m za ciężarówką przy różnicy prędkości rzędu 20/30 km to właśnie niedopracowanie.
|
Napiszę tak, podobnie jak
@
Polarny
mam chyba wyjątkowe ACC. Co prawda na razie przejechałem z nim tylko ok. 3k km, ale nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy przedwczesne hamowanie hamulcami. Wręcz przeciwnie, zwłaszcza na początku przy pierwszych jazdach, wydawało mi się, że hamulce uruchamiane są zbyt późno, jednak szybko się przyzwyczaiłem do sposobu reakcji ACC. Na autostradzie ustawiam ACC na jedną kreskę i dla mojego stylu jazdy jest to optymalne. Nie mam żadnego dyskomfortu płynności jazdy, poza wspomnianym wolnym przyspieszaniem do zadanej prędkości po przymusowym zwolnieniu na które jednak nauczyłem się odpowiednio reagować. Przy zwykłym CC miałem zdecydowanie więcej do "roboty" w trakcie jazdy. Uważam, że ta opinia o niedopracowaniu systemu jest nadużyciem. Jak również pisanie, że w Fordzie są to najprostsze i najtańsze ACC, z tego co wiem to identyczne rozwiązania ma wiele modeli Volvo i Jaguara, a więc trochę inna półka cenowa. Zresztą ACC w Fordach to chyba nawet zwykła implementacja systemów opracowanych przez Volvo w okresie, gdy ten należał jeszcze do Forda. To nie są systemy, które mają odgadywać myśli kierowcy i analizować wszelkie możliwe zdarzenia na drodze. Póki co takich jeszcze nie ma. Na razie to kierujący musi się nauczyć optymalnie wykorzystywać jego możliwości.
@
januszps
: możliwe, że sposób reagowania ACC w przypadku automatu Durashift jest inny, niż ręczna skrzynia u mnie, jeśli jednak ACC wykrywa poprzednika dopiero przy odległości 90-100 m to jest z nim coś nie tak. Mój radar podobnie jak u Polarnego wykrywa przy odległości stukilkudziesięciu m, ale nie podejmuje wtedy jeszcze żadnej akcji. Dopiero w odległości kilkudziesięciu m zaczyna zwalniać silnikiem. Akcja z hamulcami podejmowana jest naprawdę w ostatnim momencie, sam nie raz miałem ochotę zareagować wcześniej i nie chodzi tu o awaryjne hamowanie, ale o zmniejszenie tempa zbliżania do poprzednika.
@
totek2
: rzeczywiście, zaśmiecamy trochę wątek, ale chyba nie ma sensu zakładać w tym temacie innego.