Temat: [Mondeo 2007-2014] Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
View Single Post
Stary 27-01-2017, 09:56   #1605
januszps
ford::beginner

Model: Mondeo MKIV Titanium
Silnik: 2.0 TdCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Jak wspomniałem z 20 kkm 80% przejechałem na tempomacie. Również przejechany dystans pozwolił mi na wykonanie oceny obecnego auta vs wcześniejsze.
(Opinia o najtańszym komponencie nie jest moja lecz kogoś kto w tym siedzi od podszewki w firmie to projektującej i w sumie nie spodziewałem się żadnego innego efektu na jej napisanie.)
Natomiast kluczem w moim średnim zadowoleniu z ACC jest raczej skrzynia biegów. jak już wspomniałem, mój wcześniejszy styl jazdy eliminował hamowanie. Jednak opóźnienie jakie mam między wykryciem pojazdu a zwalnianiem w postaci hamowania to może 1 sekunda (max). Właściwie testując sprawę i dojeżdżając do odległości reakcji już sprawdzam lewy pas i czaję się kiedy pojawi się wykrycie.
Być może odległość to 100-150 m i nie wiem jak to można dokładnie zmierzyć by być pewnym odległości jak przedmówcy (proszę o sugestie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) nie zmienia to faktu, że auto zaczyna od hamowania a następnie bardzo powolnego dojeżdżania. jak wcześniej wspomniałem, odległość jaką przejeżdża auto po zdjęciu nogi z gazu i rozpoczęciem hamowania silnikiem jest zdecydowanie większa w tym aucie niż w 2.0 z manualem. Chodziło o przekazanie opinii i ewentualne skonfrontowanie jej z innymi użytkownikami w szczególności jeśli mieli doświadczenie w jeździe autem w podobnej konfiguracji (silnik/skrzynia).
pozdr. janusz
januszps jest offline   Odpowiedź z Cytatem