View Single Post
Stary 28-01-2017, 02:03   #1
maras2011
ford::average

Model: Był Grand c-max Titanium, Teraz Kuga mk3 st .
Silnik: 2,5 PHEV Plug in 225 km.
Rocznik: 2012. 2020
Domyślnie Nagły wyciek "oleju" w okolicach sprężarki klimatyzacjiy

Witam wszystkich
kilka dni temu jadąc na nie długiej trasie (+-30km) włączyłem klimatyzację ,
mam manualną , przypomniało mi się że przez całą zimę i wiosnę nie była używana.
Zostawiłem auto na parkingu, na drugi dzień plama oleju na betonie około 20cm średnicy po prawej stronie ,
częściowo olej trochę brudny ale na samym łączeniu osłony silnika ze zderzakiem czysty olej , taki bielszy niż silnikowy, na nos nic nie wyczułem bo katar, w komorze silnika mokry alternator od spodu,sprężarka klimatyzacji prawie cała z przewodami, pasek wielorowkowy, intercooler od dołu , osłona silnika na całej długości w miejscu gdzie idzie pasek, i od wspomagania przewody też zaolejone ,niestety nie zrobiłem foto.
Pojechałem na warsztat, długo się przyglądali i stwierdzili że to turbo puszcza olej do intercoolera, tłumaczę im że łączenie intercoolera z wężem zawsze było spocone , na podnośniku ruszałem kierownicą w prawo lewo nic nie leci,
ale diagnoza że turbina do regeneracji (1200) zł z czyszczeniem dolotu.
Wczoraj pojechałem do drugiego mechanika , popatrzył i mówi że jeździć i kontrolować olej w silniku.
Dziś a raczej już wczoraj dolałem 100ml oleju , pierwszy raz od wymiany po 5 tyś i jest trochę ponad między min a max, potem pojechałem na myjnie i umyłem ten syf tyle co doszedłem z góry . Sprawdziłem jeszcze płyn wspomagania , wydaje mi się że było więcej i dolałem ze 100ml.
I tyle , dziś chwile pojeździłem i nic się nie dzieje , motor ma moc jak zawsze , czyli żadnych zmian, nie dymi , choć jak jest poniżej zera to każdy paruje , i tyle , a i klimatyzacja się załącza , ale czy chłodzi to nie wiem , żadnych pisków czy zgrzytów .
Jakieś konkluzje bo ja już nie wiem co to było .
maras2011 jest offline   Odpowiedź z Cytatem