28-01-2017, 20:23
|
|
|
ford::average
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Odp: Nadzieja na więcej KM w silnikach DW10 2.0 TDCi -140KM (ZROBIONE)
Ja ostatnio robiłem S-maxa i chyba klienta zadowolony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
"Cześć,
A teraz informacja o zmianie ustwień mapowania silnika.
Jestem bardziej niż sie spodziewałem zadowolony.
Od razu wyjaśnię, nie byłem nigdy fanem koni mechanicznych, choć wiem, że ich dostatek nie tylko potrafi palić gumę ale rozważnie używany podnosi bezpieczeństwo.
W swoim S-Maxie mam silnik 2.0 TDCi bez fabrycznego DPFa.
Swoją decyzję podjąłem ze względu na obniżenie zużycia paliwa i szczerze napiszę nie do końca w takie równanie wierzyłem (większa moc=mniejsze spalanie)...
Ale stało się. Od "czipowania" u kolegi dzień przed wigilią, przejechałem prawie pięć tysięcy kilometrów i mam tak jak obiecano - spalanie w przedziale 5,4 do 6,1 litra na sto.
Mieszkam w Anglii i odcinek z centralnej Polski do Londynu ze średnią 82 km/h w tym kilkugodzinne grzanie na postoju (spałem) - wyszło na kompie 5,9 l/100km.
Dodam, że w przeciwną stroną - czyli na święta z choinką - z mniejszym obciążeniem spalanie miałem 6,4.
Dodatkowo auto jes dużo zwawsze, wyprzedzania odbywają się krócej i mniej drogi zajmiją, a i stary ze świateł (jak trzeba) są dużo prostrze.
Mało obiektywnie - polecam taki zabieg.
Pozdrawiam noworocznie - Paweł"
|
Ostatnio edytowane przez M-S POWER ; 28-01-2017 o 20:29
|
|
|