View Single Post
Stary 30-01-2017, 18:48   #137
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Tragedia po wymianie opon na zimowe...

Witajcie ponownie. Wątek odblokowany na moją prośbę, bo mam finalne zakończenie tematu. Sprawa toczyła się ciekawie, po kolei niżej.

Ze względu na długi maksymalny czas rozpatrywania gwarancji przez Michelin (do 30 dni roboczych, co w moim przypadku dawało koniec roku 2016) uznałem, że muszę kupić inne opony do czasu rozpatrzenia gwarancji, a z tym będę działał równolegle (najwyżej sprzedam opony, jeśli mi je zwrócą). Główny powód to fakt, iż dziecko było w drodze (już jest na świecie) - nie będę z dzieckiem, ani z Żoną w ciąży ryzykował. Kupiłem (biorąc pod uwagę Wasze komentarze) Continentale TS860 w rozmiarze 215/55R16. Wg wielu testów są to najlepsze opony zimowe aktualnie na rynku. Ten sam rozmiar co Kormorany ale kwestia precyzji w prowadzeniu auta różni się nieziemsko. Nie miałem okazji testować ich w kopnym śniegu ale nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Sam top. Z tym, że są to drogie opony, nie ma co się oszukiwać. Dałem ok 480 PLN za sztukę. Nie brałem pod uwagę nic ze środka stawki, ze względu na przygodę z Kormoranami. Gdybym miał mieć wiedzę, która teraz mam przed Kormoranami to moim wyborem byłby Nokian WR D4. Mnóstwo ludzi na tym śmiga (nawet lepszymi furami niż MDO) i nikt nie narzeka.

Wracając do reklamacji Kormoranów. Po tygodniu od jej wysłania u dealera wysłałem do Michelina e-mail. Wcześniej dzwoniłem do nich kilka razy ale to były okolice weekendu ze Świętem Niepodległości więc ludzie byli na urlopach - poszedł mail. Długi mail, w którym opisałem co się działo z samochodem w trakcie jazdy. Główny mój zarzut był w kwestii bezpieczeństwa. Ja rozumiem, że to są tańsze opony i mogą być gorsze pod pewnymi względami ale opona o podwyższonej ładowności (XL, 97H) nie może być tak miękka. Itd.

Okazało się, iż Michelin rozpatrzył gwarancję pozytywnie! Z tym, że wg. regulaminu muszą mi wymienić opony, nie mogą oddać gotówki (tu okazało się w ogóle, że to co mi wciskał dealer że będzie zwrot na pewno jeśli uznają było nieprawdą). Ze względu na moje zarzuty dot. jakości prowadzenia Michelin zaproponował wymianę na Alpiny oczywiście za sporą dopłatą. Gdybym nie miał już kupionych Continentali to być może skorzystałbym z tej opcji (Alpiny mają podobną cenę, aczkolwiek wg. testów są to opony trochę gorsze).

Dogadaliśmy się na wymianę na Klebery ale w rozmiarze 205/55R16. Kleber to już trochę wyższy model niż Kormoran. Mogłem dokonać takiej zamiany dlatego, że rozmiar 205/55R16 jest znacznie tańszy więc w tej samej cenie zmieniając rozmiar na popularny mogłem podnieść model do góry. W głowie miałem szybką sprzedaż Kleberów, co miał ułatwić popularny rozmiar (umówmy się opona 215/55R16 jest ciężka w sprzedaży, mimo tego iż trochę aut lata na takim rozmiarze).

Niestety minął miesiąc i Klebery nie przychodziły. Wróciłem zatem do rozmów z Michelinem, negocjując że skoro mają problem z przysłaniem opon a zimę mamy już konkretną (było na początku grudnia) musiałem kupić już inne opony aby nie ryzykować jazdy na letnich w takich warunkach. Ze względu na to Michelin zgodził się na zwrot środków. Na zwrot czekałem grubo ponad miesiąc ale na dzisiaj mam już środki z powrotem.

Podsumowując: sprawę udało się załatwić pozytywnie. Nauczyłem się tym razem na swoich błędach, na szczęście bez dużych konsekwencji kosztowych. Teraz jak oglądam opony to poniżej Nokianów już nie schodzę (tak w ogóle to niektóre portale zaliczają Nokiana do topowych producentów razem z Continental, Michelin itd).